Stor polisinsats i Uppsala – 24 greps

Under två dagars tillslag mot grov organiserad brottslighet har polisen i Uppsala gripit 24 personer, varav 23 anhållits för vapen- och narkotikabrott. Vapen, en handgranat och stora mängder narkotika har beslagtagits.

Polisen gjorde gryningsräder både måndag och tisdag mot ett 25-tal adresser i centrala Uppsala och en annan stadsdel. Beslag gjordes av bland annat handeldvapen, en handgranat och kilovis med cannabis, kokain, ecstasy och narkotikaklassade tabletter.

I insatsen som är del av operation Lynx deltog ett femtiotal poliser från region Mitt.
– Mycket intressant insats. Vi lär oss hela tiden mer om kriminella gruppers struktur och tillvägagångssätt – hur de gömmer vapen och droger. Gängen vill ha snabba pengar och narkotika alstrar mest, säger kommenderingschef Jale Poljarevius till Drugnews.

Exakt hur stora mängder droger det handlar om vill polisen inte berätta än, men en presskonferens planeras på fredag om razziorna. Av de 24 personer som gripits (även några kvinnor), så har 23 anhållits. Polisförhör och utredning tar nu vid och åklagaren får ta ställning till vilka som ska begäras häktade och om några ska friges.

– Det kan bli aktuellt med följdtillslag och fler gripanden. Insatsen i våg 1 och våg 2 under två dagar var riktad mot gängrelaterad brottslighet och mot flera olika grupperingar, säger han.

• Blir det lugnare och tryggare nu i Uppsala en tid?

– Det kan bli lugnare, men även bli hämndreaktioner som bränna bilar eller stenkastning mot poliser. Vi har rört om i dessa miljöer, absolut, och ska fortsätta med det, säger Jale Poljarevius.

Operation Lynx är en långsiktig satsning mot grova brott i polisregion Mitt (Västmanland, Gävleborg och Uppsala län) som inleddes före årsskiftet. Uppsalapolisen startade redan 2016 en femårsinsats – som har uppmärksammats nationellt för sina framgångar – efter ökade problem med kriminella nätverk, gängmord och skjutningar, narkotikahandel och otrygghet för invånarna.

I ett separat ärende greps i måndags en svensk man vid Resecentrum i Uppsala med cirka sex miljoner kronor, (belopp ej ännu fastställt). Han tiggde pengar från förbipasserande till biljett och misstänks nu för brott mot penningtvättlagen. ”Ett mycket märkligt ärende”, enligt kommissarie Poljarevius som är lokalpolisområdeschef för Uppsala och Knivsta.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2017 så fanns det 61 utsatta områden, varav 23 särskilt utsatta, i Sverige. 2019 var polisens lägesbild något ljusare, 60 områden betecknas nu som utsatta, varav 22 som särskilt utsatta. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser