Skärholmen: beslag av vapen och narkotika

Vid ett rutinuppdrag i söndags kväll hittade polisen en parkerad bil full med vapen ”avsedda för krig”, sprängmedel och stora mängder narkotika i Stockholmsförorten Skärholmen. En man har anhållits.

Det var polisen som arbetar mot gängkriminalitet och skjutningar i särskilda insatsen Max i som undersökte ett parkeringsgarage vid ett bostadshus i förorten. En narkotikahund markerade snart vid bilen och godset hittades.

– I bilen hittades bland annat automatvapen ämnade för att användas i krig. Vi hittade dessutom sprängmedel, jaktvapen, pistoler, ammunition och kilovis med narkotika av olika sorter, säger Jonas Lindberg, på grova brottsektionen hos Polisen i Stockholm syd som är utredningsledare i ärendet, i ett uttalande.

Han berättar senare för Aftonbladet att det handlar om automatvapen, pistoler, sprängmedel och stora mängder narkotika, bland annat cannabis och kokain.

– Jag blir glad in i själen över att vi lyckat få bort så mycket vapen och narkotika från gatorna och har nog säkert räddat flera liv, säger han till tidningen.

En relativt ung man som var i närheten av bilen greps i samband med tillslaget och anhölls senare misstänkt för grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han nekar till brott.

Förundersökning är inledd och teknisk analys pågår, men i nuläget finns misstankar mot ett ”visst kriminellt nätverk”, enligt polisen.

Ifjol inträffade 129 skjutningar i Stockholms län och polisen arbetar intensivt i regionen för att bryta våldsutvecklingen med att minska antal illegala vapen och handgranater. Gängens strid om narkotikamarknader är en del av problematiken.

Annonser