Husby: 35-tal dömda i narkotikamål

Över 30 unga personer från Stockholmsförorten Husby har dömts efter polisens insats i höstas mot öppen droghandel. Sju åtalade döms för inblandning i själva försäljningen.

Fyra personer döms för grova narkotikabrott till mellan två och tre års fängelse. Två personer döms för medhjälp till grovt narkotikabrott till fängelse två respektive ett år och en person till normalgraden döms till ungdomsvård.

00-paragraf2Solna tingsrätt anser att de bedrivit narkotikaförsäljning tillsammans och i samförstånd med varandra. Den har pågått en längre tid och varit organiserad.

– Verksamheten har skett i vinstsyfte och har bedömts vara hänsynslös eftersom den till stor del bedrivits på en plats som de boende i Husby haft svårt att undvika, säger tingsrättens ordförande, rådmannen Lena Klintefall, i en kommentar.

Några av säljarna döms även för andra brott, bland annat vapenbrott. Dessutom har ytterligare 29 köpare dömts till dagsböter efter att ha köpt cannabis, kokain och ecstasy av ligan.

Det vare efter en längre spaning och telefonavlyssning som polisens ”Fenixgrupp” slog till i oktober 2015 mot den öppna droghandeln i Husby centrum.

De dömda som alla är från förorten är mellan 20-25 år och förnekar enligt Dagens Nyheter att de ingått i någon organisation. Men domstolen anser att de massutskick av sms till en större kundkrets (med budskap som ”ny godis”, ”ny dunder”, och ”afghan kush kmr ikväll, bästa på länge”), tyder på motsatsen.

Flera av drogaffärerna gjordes upp och betalades via Swish och säljarna körde ofta ut narkotikan med mopeder, enligt DN.

Tingsrätten har varit enig i sin dom.

Specialpolisstyrkan Fenix har sedan årsskiftet blivit en permanent verksamhet i Järva-området.

Läs DN:s reportage i höstas om polisens arbete mot systemhotande kriminalitet i Järva.

Annonser