Rädsla i Rinkeby efter gängkrig

Två döda personer vid tre skottlossningar. Stadsdelen Rinkeby i västra Stockholm har drabbats svårt på mindre än två veckor av gängkrigens våld. Och rädslan och sorg märktes när förortens invånare samlades till möte.

– Vi är rädda nu, nästan paralyserade, sade Mohammed Amin Barkhadle, Rinkebybo och engagerad i organisationen Förorten mot våld, rapporterar Dagens Nyheter.

Senast i måndags kväll skedde ett mord i en fullsatt pizzeria där en 25-årig man inför flera matgäster sköts i huvudet av maskerade män. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu, men flera har tagit till förhör.

Dagen efter hade Föräldrarådet kallat till möte i Ungdomens hus i Rinkeby. Och DN berättar att sorgen märktes tydligt där föräldrar, politiker, kommunala företrädare och poliser samlats.

Mohamed Nuur (S), invald i stadsdelsnämnden i Spånga, försökte gjuta mod till närvarande om att inte förlora hopp och tron på sig själva.
– Vi vet att det är narkotikan och vapnen som ligger bakom det som händer. Det är en svår kamp för enskilda att ta, men tillsammans, som vi är nu, måste vi göra allt vi kan för att ta det ansvar var och en av oss kan ta, sade han enligt DN.

Enligt Gunnar Appelgren, Stockholmspolisens expert på gängkriminalitet, finns idag 47 kända kriminella nätverk med cirka 1250 medlemmar i storstadsområdet (varav 27 lokala nätverk med 600-700 medlemmar). Ofta unga killar som vuxit upp kring samma gata och torg och börjat begå brott.

Han medverkade i Veckans brott i SVT i veckan och talade om dödskjutningarna, handgranater och vad göra åt gängen, unga killars våldbenägenhet och tystnadskultur som försvårar att reda upp brotten. Och där drogerna utgör viktig finansiering av deras verksamhet.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2017 så fanns det 61 utsatta områden, varav 23 särskilt utsatta, i Sverige. 2019 var polisens lägesbild något ljusare, 60 områden betecknas nu som utsatta, varav 22 som särskilt utsatta. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser