Dan Eliasson lämnar polisen – ”hade gärna fortsatt”

Rikspolischef Dan Eliasson avgår och blir ny generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det meddelades oväntat i onsdags. Mats Löfving fortsätter som ställföreträdande rikspolischef.

− Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, säger Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

Det är en hårt ansatt Dan Eliasson som lämnar en pressad polisorganisation. Efter några år med flyktingkris, terrorhot och flera brottskurvor som pekat åt fel håll. Gängkriminaliteten ökat, uppklaringen försämrats – sexualbrottsanmälningar har lagts på hög. Och ökad otrygghet i samhället enligt flera mätningar.

Eliasson tillträdde jobbet som rikspolischef i januari 2015 då polisen slogs ihop till en myndighet – istället för 21 länspolismyndigheter. Men en omorganisation som gnisslat (och där specialinriktningar som narkotikapoliser och trafikpoliser togs bort en tid).

− Det har varit några tuffa år, men nu har omorganisationen slutförts. Vi har klarat av svåra operativa utmaningar som flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan. En lönemässig uppvärdering av polisyrket har startat. Den negativa trenden för utredningsresultaten har brutits, säger han vidare.

Missnöje har växt inom kåren och flera har lämnat polisyrket, samtidigt som det varit svårt att fylla platserna till polisutbildningarna. Trots tillskjutande av flera extra miljarder för löner, arbetsmiljö och fler poliser.

När Drugnews intervjuade Eliasson i höstas var han optimistisk efter en tuff tid med mycket kritik och anmälningar, och såg tecken till bättre resultat i brottsstatistiken. ”Men vi måste göra mer…”
Och fortfarande minskar uppklaring av bl a våldsbrott.

Alliansen och SD har krävt att ska avskedas och förre inrikesministern Anders Ygeman kallade in rikspolischefen för att få höra hur han tänkt vända den negativa utvecklingen.

Nu får han alltså att sluta.
– Det var ett klokt och nödvändigt beslut av regeringen, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande i en kommentar till Polis-Tidningen.

Regeringen väljer att byta ut honom före valet i höst.
– Det har varit dramatiska år, och en svår uppgift att leda polisen, men han har gjort ett bra jobb utifrån de förutsättningar som funnits, sa justitieminister Morgan Johansson vid en pressträff i onsdags.

Vem som blir ny rikspolischef ska regeringen återkomma till senare i veckan.

• Dan Eliasson, född 1961, har tidigare varit socialdemokratisk statssekreterare och lett Försäkringskassan och Migrationsverket innan han blev rikspolischef. Han gör sin sista dag som rikspolischef den 15 februari. Och tillträder 5 mars tjänsten som generaldirektör på MSB.

Mats Löfving

• Mats Löfving, född samma år, har arbetat som polis sedan 1980-talet, varit biträdande chef på Justitiedepartementets polisenhet, länspolismästare i Östergötland, Stockholms län och Gotland. Är sedan november 2014 chef för nybildade Nationella operativa avdelningen (NOA) och samtidigt fortsatt ställföreträdande rikspolischef under en fyraårsperiod.

Tema: Polisen

Ny Polis

Kan en ny organisation leda till effektivare polis som klarar upp fler brott?
Sedan 2015 finns en nationell polisorganisation, istället för 21 länsvisa delvis självstyrande polismyndigheter. Rikspolischef är sedan 2018 Anders Thornberg. Regeringen har utlovat att öka antalet poliser med cirka 10 000 till 2024.
Säkerhetspolisen är numer egen myndighet. Klas Friberg har varit chef där sedan 2018, avgår i förtid hösten 2021.

Läs mer

Annonser