Vapenamnesti löser inte gängvåldet

Vapenamnesti i all ära, men tro inte att det är någon universallösning mot lättkränkta unga gängmedlemmar. Det gäller att stoppa vapnen vid gränsen, skriver Christer Renlid i en krönika i Drugnews.

Bara drygt en vecka har gått på det nya året – och redan har tre personer dödats av skjutvapen och en handgranat i Stockholmsområdet. I söndags dödades en man i 60-årsåldern i Vårby gård. Granaten låg på marken och mannen plockade upp den och började cykla iväg. En teori är att granaten slängts eller lagts ut av gängkriminella.

I måndags kväll sköts en ung man ihjäl på en fullsatt pizzeria i Rinkeby. Vapen och knark flödar i förorterna och unga lättkränkta män tar till övervåld för skitsaker. Sorg och rädsla sprider sig bland invånarna

Regeringen föreslår att en ny tidsbegränsad vapenamnesti genomförs under våren 2018. Syftet med förslaget är att minska antalet illegala vapen i samhället. Förslaget innebär bland annat att den som olovligt innehar skjutvapen eller ammunition inte ska dömas till ansvar för innehavet om han eller hon frivilligt lämnar in dem till polisen.

Regeringen har tidigare krafsat på ytan och skärpt lagstiftningen för grovt vapenbrott och nu en ny vapenamnesti, men det räcker inte på långa vägar.

Det är en falsk trygghet som regeringen levererar. Vilka grovt kriminella personer lämnar in sina vapen frivilligt?

En av de första åtgärderna av Beatrice Ask (M) när hon tillträdde som justitieminister var att en vapenamnesti våren 2007. Den borgliga regeringen slog sig för bröstet och kallade resultatet för en stor framgång. Vilka vapen var det som lämnades in under den förra amnestin? Jo, större delen var gammalt arvegods, långa kulgevär, antika revolvrar, harpuner och en och annan slaktmask.

Av de närmare 14 000 vapen som den senaste amnestin resulterade i, var endast tre automatvapen. Det var alltså övervägande laglydiga män i medelåldern som plikttroget gick till polisen och lämnade in sina antika vapen.

Skäl finns för regeringen att se över tullens resurser. Det väller in vapen i landet och tullen tar bara en bråkdel av dessa vid gränsen. Det är oftast militära vapen, automatkarbiner, handgranater och liknade som når den grova brottsligheten.

Den nya generationen kriminella använder skjutvapen i allt större utsträckning än tidigare. Tillgången på vapen har förändrat den strukturella kulturen, i dag finns inte längre stark eller svag. Det har blivit en trend att skjuta först och fråga sen, och det kan handla om tjafs någon tusenlapp, eller svartsjuka kring en flickvän. Många ungdomar i gängen går omkring med skottsäkra västar och skarpladdade vapen.

Vapenamnesti i all ära, men tro inte att det är någon universallösning på problemet med dödandet.

Annonser