Tillfällig vapenamnesti våren 2018

Regeringen föreslår en tidsbegränsad vapenamnesti under tre månader 2018 då personer utan frågor om licens och ursprung ställs kan lämna in vapen till polisen. Syftet är att minska antalet illegala skjutvapen i samhället.


Bakgrunden är bl a de ökat antal oregistrerade vapen som finns i landet och fler skjutningar med insmugglade vapen. Men även att få in andra vapen som någon kanske ärvt utan att nyttja eller bara blivit liggande.

– Vi måste vidta alla tillgängliga åtgärder för att minska antalet illegala skjutvapen i samhället. Tidigare vapenamnestier har varit effektiva och därför går regeringen nu fram med en ny amnesti, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) i en kommentar.

Regeringen föreslår i propositionen att personer som innehar skjutvapen och ammunition ska ha rätt att anonymt få lämna in dem till polisen under tiden februari till och med april nästa år, utan att riskera dömas för vapenbrott.
Den som inte utnyttjar amnestin kan senare riskera hårdare straff då straffen för vapenbrott skärps nästa år.

Vapnen tillfaller staten och förstörs som regel. Sverige har haft tre tidigare vapenamnestier, 1993, 2007 och 2013. Vid den senaste inlämnades 15 100 vapen och vapendelar, och hela 36 ton ammunition.

Annonser