Misstänkt bombman greps vid drograzzia

Polisen har i veckan slagit till mot narkotikahandel och organiserad kriminalitet i Helsingborg. Elva unga män greps och häktats, en av dem misstänkts även för bombattentatet mot polishuset i staden i höstas.

Männen är i åldrarna 17 till 22 år och greps i narkotikarazzior i tisdags, främst i stadsdelen Drottninghög. De häktades i torsdags misstänkta för grova narkotikabrott, bland annat försäljning av cannabis och kokain i Helsingborgsområdet.

Razzian var inriktad mot öppen droghandel och grov brottslighet, och är led i trygghetsskapande arbete som görs i samarbete med kommuner.
– Det här är ett nätverk som varit aktivt framför allt på Drottninghög och vållat stor osäkerhet och rädsla hos de boende på området, sade Tommy Lindén, chef för utredningssektionen, till SVT Helsingborg vid en presskonferens i fredags.

Nätverket har kontrollerat stora delar av narkotikamarknaden i staden. De unga männen är kända sedan tidigare av polisen, som tror att hela nätverket inte gripits ännu. Fler brottsrubriceringar kan tillkomma under utredningen.

En av de häktade är en 19-årig man som även misstänks för attentatet mot polishuset entré i oktober och han delges misstanke för grov allmänfarlig ödeläggelse. Sedan tidiga tonår har han förekommit i miljöer med missbruk och brott och dömdes till ungdomstjänst för rån vid 16 års ålder. Senare mordförsök, narkotika- och vapenbrott.

Det var i utredningen av sprängningen (stora materiella skador men inga personskador), som narkotikahandeln och de nu häktade männen blev intressanta för polisen, framkom vid presskonferensen.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser