Kraftsamling i Stockholm mot narkotika

19-20 maj anordnas en internationell konferens i Stockholm mot legalisering av cannabis och till stöd för FN:s narkotikakonventioner. En mötesplats för policyskapare, forskare, borgmästare och andra deltagare från 60-talet länder.

Det är en sammanslagning av 4:e World Forum Against Drugs och ECAD:s 21:a borgmästarkonferens som gör eventet möjligt i Münchenbryggeriet i Stockholm.

Över 400 deltagare från 63 länder väntas för att ta del av senaste forskarrön och erfarenheter om narkotika och inspirera till nya förebyggande arbetsmetoder.

Drottning Silvia inviger konferensen, ansvarig minister för svenska regeringen Maria Larsson talar, liksom beslutsfattare från bland annat Peru, Nya Zeeland, Kanada, USA och FN:s narkotikakontrollorgan.

Den drogrestriktiva konferensen hålls samtidigt som en legaliseringsvåg drar fram. Två delstater i USA har helt legaliserat marijuana och Uruguay ska senare i år på försök börja sälja drogen i statskontrollerade butiker.

De restriktiva krafterna försöker nu övertyga om att legalisering är en helt felaktig väg att gå. Studier ska redovisas om dess potentiella konsekvenser och hur marijuanaproblem ökat bland ungdomar när restriktioner uppluckras.

– Det här är ett viktigt event, bland annat för att markera det faktum att en majoritet av världen och dess ledare är emot legalisering, säger Kian Reme, ordförande för European Cities Against Drugs.

2016 håller FN:s generalförsamling ett särskilt narkotikamöte där de globala restriktiva konventionernas effektivitet ska diskuteras. Något som ska diskuteras och förberedas på ett seminarie i Stockholm.

• Hur ska ni drogrestriktiva svara upp och kunna sätta agenda?
– Vi måste bli mer proaktiva och visa att legalisering inte är lösningen. Hälsoskadorna och de kommersiella krafterna underskattas, se på Colorado där nu även tobaksindustrin går in i marijuanabranschen. Det är profit och inte hälsa som blir styrande, säger Sven-Olov Carlsson, international president på World Federation Against Drugs, till Drugnews.

Förespråkare för liberalisering är få, men har gått om pengar och gör sig till tolk för vanligt folk som oftast är emot, såsom i Latinamerika, menar han.

Att deltagare kommer från hela världen till Stockholmskonferensen framhålls av arrangörerna.
– Samarbete över gränserna är väsentligt för att lösa narkotikaproblemet. Den goda uppslutningen av organisationer och forskare runt om i världen visar att det finns en internationell vilja att öka ambitionsnivån kring narkotika, säger Sven-Olof Carlsson.

• Organisationerna WFAD och ECAD kommer även att hålla sina beslutande kongresser vid sidan av narkotikakonferensen.

Tema: WFAD

World Forum…

… Against Drugs. Första konferensen hölls i 2008 i Stockholm. Därpå tre till i Stockholm ( 2010, 2012 och i maj 2014 tillsammans med ECAD:s borgmästarkonferens). Det femte hölls 12-13 mars i Wien, i samband med FN:s 59:e CND-möte, inför Ungass.

• World Federation Against Drugs , WFAD, som ordnare konferenserna har nära 170 medlemsorganisationer från alla kontinenter.

Läs mer

Annonser