ECAD prisar drogförebyggare

D264-EcadloggaLäraren och föreläsaren Staffan Hübinette har fått ECAD Sveriges vandringspris för sitt ihärdiga arbete med drogprevention i skolor.

Han tog emot utmärkelsen vid European Cities Against Drugs Sveriges årsmöte i Söderhamn förra veckan.

Staffan Hübinette är lärare i socialpedagogik och drogprevention på Tollare folkhögskola. Han har länge föreläst för skolpersonal landet runt om hur skolor med förebyggande arbete, tydliga policys och drogtestning kan förebygga och tidigt upptäcka drogproblem. Han har även författat bok i ämnet (Narkotikafri skola 3.0).

I motiveringen står att han på ett ” förtjänstfullt sätt utvecklat skolans arbete i narkotikafrågan och spelat en avgörande roll inom skolområdet på den nationella narkotikapolitiska scenen. Hans bredd och kunskaper inom området är imponerande och flera ECAD-kommuner i landet har kunnat utnyttja hans expertis i strävan att utveckla skolornas arbete mot narkotika.”

Hübinette fick ta emot utmärkelsen av avgående ordförande Dario Espiga. Priset är en målning av ett konstnärspar som engagerade sig sedan deras son avled i en heroinöverdos. Det har delats ut sedan 2007, ifjol fick fältassistentgruppen i Ystad det.

ECAD Sverige hade i Söderhamn föreläsningar och workshop om hur en restriktiv narkotikapolitik kan föras ut bredare och hur organisationen bättre ska kunna stödja medlemsstäderna.

Erik Leijinmarck
Erik Leijonmarck

– Vi vill sprida kunskap och visa att en restriktiv narkotikapolitik är effektiv och hur man kan ta initiativet i drogdebatten. Även om det finns utmaningar, som nu Spice, cannabis och att vården behöver förbättras, så är legalisering inte svaret, säger ECAD:s nya generalsekreterare Erik Leijonmarck, till Drugnews.

ECAD bildades 1994 och har cirka 250 medlemsstäder i ett 30-tal länder i Europa, många i Norden (i Sverige över 45 kommuner) och Östeuropa. Huvudkontoret är i Stockholm.

Annonser