Colorado – världens största drogförsök

Legaliseringsvågen i USA, marijuanaindustrin, hälsoriskerna, tvisten om farligaste drogen – cannabis eller alkohol? Måndag kväll tar sig SVT Vetenskapens värld an ett brännhett ämne. Colorado ett mänskligt narkotikaexperiment.

SVT-Programmet (58 minuter):

Sedan nyår pågår världens största narkotikaexperiment i delstaten Colorado. Inte bara ”medical marijuana” utan nu även drogen för nöje är tillåten. Och senare i år följer delstaten Washington efter.
– Välkommen till framtiden för cannabis, säger en kostymklädde cannabisentreprenör till SVT och öppnar dörren till en fabrik.

Programmet handlar om omtvistade drogexperimentet som lockar många drogturister och följs av såväl forskare som oroas över skaderiskerna och politiker som hoppas på miljontals dollar i skatteintäkter när en illegal drog blir tillåten. Och där även godis med cannabis (choklad, mintpastiller, drycker, praliner…) nu tas fram att inta för den som inte vill röka på, (vilket inte är okey öppet på Denvers gator).
Allt tillåtet för den som fyllt minst 21 år och kan betala.

Vet tillräckligt för att bedöma cannabis farlighet? – några forskare tycker inte det. Utan att det är lobbyister och opinion som drivit fram de liberala narkotikalagarna i några amerikanska delstater – inte vetenskapen. Andra tycker man vet tillräckligt för att inse att vi inte behöver en legal drog till. Eller tillräckligt för att låta folk röka på.

President Obama sade tvetydigt nyligen att han ”inte tror att marijuana är farligare än alkohol”. Men vill avråda unga från att ägna sig åt båda.

Till SVT säger svenska beroendeforskaren Fred Nyberg i Uppsala att alkohol skördar fler offer, men att det beror på att fler använder den drogen. Vad gäller cannabis så menar han att nya studier visar alltfler skaderisker.
– Marijuanaforskningen har inte kommit lika långt som alkoholforskningen – men det blir mer och mer tydligt att riskerna med cannabis är större än vad man trott, enligt Nyberg.

Jämföra cannabis och alkohol är svårt eftersom de beter sig olika i kroppen. Det blir som att jämföra äpplen med päron:
– Alkoholen går via våra endorfiner till hjärnan, cannabis går direkt på hjärnan. Måttliga mängder alkohol ger en belöningseffekt som, om än mer påtaglig, mer liknar den naturliga belöningseffekten som vi får av god mat, sex och fysisk aktivitet. Oavsett vilken effekt det handlar om så är ett gram THC betydligt starkare än ett gram alkohol, säger Fred Nyberg.

Men samhällsvetaren Henrik Tham, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, är inte främmande för en legalisering av cannabis.
– Den svenska debatten är fördummad. Vi borde lämna den moralistiska hållningen och istället fråga oss hur vi kan minimera kostnaderna. Människor har rätt att göra vad de vill med sina kroppar. Vi tillåter ju tobak och alkohol, säger Henrik Tham till SVT.

Sociologiprofessor Bengt Svensson vid Malmö högskola tror att president Obama kanske har rätt om cannabis farlighet. Men är ändå tveksam till att släppa drogen fri eftersom ”det finns ett tydligt samband mellan ökad tillgång och ökad användning av cannabis”.

• Samtidigt i Colorado, USA, så upptäcks fler påtända skolelever och bilförare sedan marijuana blivit mer tillgängligt…

• Programmet sänds även SVT2 1 april, kl 16:20, och 5 april kl 13:10, Dessutom i SVT Play.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Annonser