George: ”Jag var själv ett gatubarn”

På narkotikakonferensen i Stockholm möter Drugnews 28-årige George Ochieng Odalo, socialarbetare från Kenya och grundare av organisationen Slum Child Foundation.

Som gatubarn i slummen i Nairobi mötte George själv samma verklighet som de barn han träffar idag och han upplevde samma känslor som de.

Jag blev gatubarn när min pappa dog. Men jag klarade mig; någon insåg min potential och sammanförde mig med en person som betalade för min skolgång.

2008 startade han Slum Child Foundation, en ideell organisation som jobbar med gatubarn i Nairobi.
– Jag vill kämpa för andra barn, säger George Odalo som är på World Forum  för att lära.

– Bland de barn jag jobbar med använder en av tre droger och många i mitt hemland har dött av illegala droger.

• Vad har varit mest intressant?
– Föreläsningen med den amerikanska domaren om Drug Court-systemet i USA är en av de bästa föreläsningar jag varit på. När jag kommer hem vill jag engagera presidenten i vår högsta domstol och styrelseordföranden i The Board for Control of Drug and Substances abuse. Jag vill undersöka om det går att införa systemet hos oss. Det kenyanska samhället behöver bli mer tillmötesgående mot personer som använder droger. Idag är man rädd för polisen, men får vi ett system som kan erbjuda människor behandling om de arresteras, kan vi steg för steg skapa ett samhälle där människor kan känna sig trygga.

• Vad betyder eventet i Stockholm för dig?
– Forumet gör stor skillnad, speciellt när det gäller marijuanafrågan, som är ett stort problem hos oss.

• Hur är narkotikasituationen i ditt hemland?
– Cannabis är det största problemet. Vi afrikaner gillar att imitera väst och nu finns till exempel kakor med marijuana även hos oss, precis som i väst. Inflytandet av rastafarikulturen ökar och det leder till mer missbruk av cannabis. Korruptionen är utbredd och flera höga politiker och prominenta personer är inblandade i droghandeln.

Många unga i Kenya har president Obama som förebild och han får ofta höra att ”du säger att marijuana är dåligt, men Obama vill legalisera det. Han är vår förebild, han kommer från vårt land och vi följer hans fotspår. Han säger att det är bra, vem är du att säga att det är dåligt?”
Det är en väldig utmaning att möta det.

• Är drogfrågan prioriterad hemma?
– Nej, landets ledning försöker avfärda den. Regeringen behöver göra något, men de är inte villiga att ta kampen. Om regeringen skulle prioritera den skulle vår organisation kunna göra mycket mer.

• Vad tycker du om legaliseringsvågen i världen?

George Odalo
George Ochieng, en gång själv gatubarn.

– De långsiktiga effekterna av en legalisering kommer att bli svåra. Med de utmaningar som Afrika möter, med till exempel fattigdom, så kan en legalisering slå hårdare mot kontinenten än till och med hiv och malaria gjort. I väst har ni behandlingsmöjligheter, men i Afrika är fattigdom det största problemet och det går inte att prioritera behandling. Mat för dagen är det viktigaste för många människor.

• Vad säger du till de ungdomar du möter för att få dem att sluta med cannabis?
– Jag berättar för dem att de som tar droger hamnar inom psyksjukvården, blir skjutna av polisen, slutar skolan, slutar ha drömmar. Det livet beskriver jag för dem. De måste hålla sig borta från droger om de vill ha ett bra liv. Följ i mina fotspår så kommer det att gå bra. Om du tar droger kommer du inte att leva länge, dina dagar är räknade och det slutar med att du dör, avslutar George Ochieng Odalo.

D90-SlumLogg

 

• Mer om Slum Child Foundation.

Tema: WFAD

World Forum…

… Against Drugs. Första konferensen hölls i 2008 i Stockholm. Därpå tre till i Stockholm ( 2010, 2012 och i maj 2014 tillsammans med ECAD:s borgmästarkonferens). Det femte hölls 12-13 mars i Wien, i samband med FN:s 59:e CND-möte, inför Ungass.

• World Federation Against Drugs , WFAD, som ordnare konferenserna har nära 170 medlemsorganisationer från alla kontinenter.

Läs mer

Annonser