Bryggare kritiserar punktskatt i Kenya

NAIROBI Alkoholindustrin pressar regeringen i Kenya att slopa de punktskatter på billigare öl och spritdrycker som infördes ifjol. Försäljningen har minskat och illegala dryckesmarknaden riskerar öka, varnar de.

Flera bryggerier och destillerier uppger att den skatt på billig alkohol som infördes ifjol riskerar tränga ut lagliga drycker och att fattiga kunder övergår till illegalt producerade, rapporterar Standard Digital och Accent.

Enligt East African Breweries, ägd av globala alkoholjätten Diageo, har dess lågprisöl Senator keg i Kenya tappat 75 procent i försäljning sedan skatten ökade priset med 67 procent.

– Jag hoppas att regeringen omprövar beslutet om punktskatt på ölet eftersom det inte fungerat som avsett, varken för regeringen, företaget eller konsumenterna, sade Charles Ireland, vd för EABL.

Kenyas regering införde en punktskatt på 50 procent på ölet förra året för att öka intäkterna. Men bryggardirektören hävdar att skatten varit ”förödande”. Även andra alkoholtillverkare uppger att dryckesförsäljningen minskat och att några tvingats sluta med några märken.

Kritiken mot alkoholskatten kommer samtidigt som regeringen intensifierat tillslag mot tillverkare av illegala brygder som förgiftade och dödade över ett hundra kenyaner tidigare i år.

Annonser