Farligt blanda adhd-medicin och cannabis

Ungdomspsykiatrin varnar för att ökad användning av cannabis kan leda till en riskabel krock med läkemedel, exempelvis adhd-mediciner, rapporterar SvD.

Fler ungdomar diagnoseras för ADHD, en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, och flera ges centralstimulerande medicinering. Det finns också tecken om att cannabisbruk ökar bland unga, vilket oroar psykiatrin.

– Cannabis och adhd-medicin går inte ihop, det blir en biokemisk rubbning i hjärnan med oförutsägbara konsekvenser, säger Holger Thomas, enhetschef på adhd-mottagningen på Norra Stockholms Psykiatri, till Svenska Dagbladet.

En av tjugo tonårspojkar fick för tre år sedan adhd-läkemedel, i några landsting betydligt högre andel, enligt Socialstyrelsen. Samtidigt redovisar Folkhälsomyndigheten att 7,7 procent av unga vuxna, 16-29 år, ifjol hade använt cannabis senaste året.

Unga med adhd är mer sårbara för drogmissbruk, flera försöker självmedicinera med alkohol och droger för att lindra besvär som depression och ångest.

Unga vuxna-enheten vid psykiatrin införde screening för narkotika av patienter 2011. Om någon testar positivt för russubstansen THC i cannabis, så avbryter vården adhd-medicinering tills negativa prov kan uppvisas.

Adhd-läkemedel kan ha amfetaminliknande uppiggande verkan och används ibland felaktigt som pluggpiller inför tentor. Vården har ökat vaksamhet mot förskrivning till personer utan diagnos, så att ”inte medicinerna sprids okontrollerat i samhället”.

Annonser