Marijuana-lobbyist ny chefsrådgivare i Colorado

DENVER Guvernören i Colorado Jared Polis har utsett marijuanaföretagaren och lobbyisten Ean Seeb till sin speciella rådgivare om cannabis. Han ska nu reglera den bransch han tidigare var företrädare för. Som att utse ”bocken till trädgårdsmästare”, skriver vår medarbetare Pelle Olsson.

Seeb har under mer än ett decennium framgångsrikt lobbat för liberalare cannabisregler, både i egenskap av företagare i branschen, konsult och som ordförande i National Cannabis Industry Association. Bland annat ett lagförslag att barer och restauranger ska kunna tillåta marijuanarökning inomhus.

Hans uppgift blir att hjälpa guvernören att reglera den industri som Seeb nyss varit företrädare för. Colorado Springs Gazette kommenterar valet: ”som att ge Marlboro Man i uppgift att övervaka cigarettförsäljningen”.

Kevin Sabet, grundare av SAM, Smart Approaches to Marijuana, skriver i ett nyhetsbrev att ”Colorado har tagits som gisslan av marijuanaindustrin”.

Att utse bocken som trädgårdsmästare är inte så överraskande med tanke på de täta band som hela tiden funnits mellan den delstatliga myndigheten och Big Marijuana. Men tidigare har de flesta som haft samma uppdrag som Seeb gått åt andra hållet från posten som chefsövervakare till marijuanaindustrin eftersom de har betalat högre lön än delstaten.

Utnämningen av Seeb är bara en i raden av framgångar för cannabisindustrin i Colorado under våren 2019. Bland annat att det snart blir tillåtet med hemleveranser av både medicinsk och rekreationell marijuana.[iii] En annan reform som kommer att öka försäljningen av medicinsk marijuana är att den blir godkänd som ett alternativ till smärtbehandling av opioider samt att industrihampa får säljas i detaljhandeln, som Marijuana Business Daily rapporterat om.

Och i fotspåren av Big Marijuanas framgångar bör man räkna in lagändringen som avkriminaliserar bruket av magiska svampar som nu röstats igenom i stadsfullmäktige. Denver blir därmed den första amerikanska staden som i stort sett tillåter den drogen i och med att bekämpningen får lägsta möjliga prioritet för polisen, enligt Vox.com.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Etiketter:

Annonser