Denver röstar om magiska svampar

DENVER/SYDNEY I spåren av legalisering av marijuana så föreslås på olika håll fler droger att tillåtas. Medborgare i Denver i Colorado ska få rösta om att nedklassa brott kring s.k. magiska svampar i maj. Och i Australien diskuteras att sälja ecstasy på apotek.

Legaliseringen av cannabis i USA har fått även andra sorters narkotikaförespråkare att vädra morgonluft. I Denver, Colorado, har kampanjen ”Dekriminalisera Denver” samlat in över 5 000 giltiga namnunderskrifter för att tillåta s.k. magiska svampar.

Det räcker för att initiativet kan ställa upp i en kommunal folkomröstning 7 maj.
– Jag tror att det här kommer att bli riktigt stort. Det finns en massa människor över hela vårt land som vill se en ändring av narkotikapolitiken kring psykedeliska droger och särskilt psilocybin, säger kampanjledaren Kevin Matthews till Denver Post.

Matthews tror inte att den föreslagna lagändringen kommer att öka tillgången.

Förslaget innebär inte att folk får köpa eller sälja dessa ”magiska” svampar som innehåller psilocybin. De kommer fortfarande att vara förbjudna under federal, delstatlig och kommunal lag. Däremot ska polisen ägna ”lägsta prioritet” för innehav, odlande och användande om de inblandade är över 21 år.

Argumenten från kampanjen är bland annat studier om psykedeliska svampars säkerhet, att användningen kan minska både stress och opioid-användning.

– Denver håller snabbt på att bli den illegala narkotikahuvudstaden i världen, säger Jeff Hunt, chef för Centennial Institute, en konservativ tankesmedja vid Colorados kristna universitet, till tidningen.
– Högpotent marijuana, förslag på sprutrum och nu ett försök att avkriminalisera svampar. Som delstat borde vi uppmuntra till en hälsosam livsstil med mindre droger, inte mer, fortsätter Hunt.

Denvers borgmästare Michael Hancock har uttalat att han inte kommer att stödja detta folkomröstningsinitiativ.

Det finns även framstötar att göra ecstasy till en mer attraktiv drog. I Australien menar den välkände legaliseringsförespråkaren läkaren Alex Wodak att MDMA (ecstasy) borde kunna tillhandahållas på apotek. Hans argument är att den på svarta marknaden säljs drogen utan att kunderna kan veta något om innehållet. Användarna får heller ingen hälsoupplysning i samband med köpet.

– Den svarta marknaden testar inte och är oreglerad, med amatörkemister som sköter tillverkningen med undermålig utrustning och ingredienser, och ibland blir det allvarligt fel, säger Wodak till farmaci-sajten AJP.com.au och hänvisar till dödsfall på grund av ”dödliga föroreningar”.

Han menar att apoteken skulle kunna tillhandahålla renare produkter och de finns över hela Australien. Personalen är kunnig och pålitlig och kan ge kunderna goda råd om hur drogerna ska användas.

Wodak hänvisar även till en annan kontroversiell professor, engelsmannen David Nutt som i sina studier kommit fram att alkohol är den allra farligaste drogen. Marijuana hamnar längre ner, liksom ecstasy och svampar i botten på David Nutts lista över farliga droger.

I Sverige narkotikaklassades psilocybin och meskalin (i vissa kaktussorter) 1966. Men efter en lagskärpning som trädde i kraft 1999 så förbjöds all hantering med alla ”magiska svampar” med innehåll av ämnen med hallucinogena effekter, som odlats, torkats eller på annat sätt beretts. Tidigare hade de klassats art för art

Etiketter:

Annonser