Spice-epidemi – 15 till sjukhus

Den farliga nätdrogen Spice sprider sig. Ett 15-tal ungdomar från Oskarshamn har senaste två veckorna akut fått söka sjuvård efter att ha tagit drogen.

Polis, socialtjänst och sjukvården har sedan i våras fått uppgifter om allt mer av Spice – en syntetisk cannabinoid – i Kalmar län och särskilt Oskarshamn. Senaste veckorna har förgiftningar av drogen ökat och minst 15 ungdomar från småländska Oskarshamn förts till sjukhus.

– Min bild är att det handlar om i snitt en om dagen i två veckors tid. Vissa får stanna kvar en längre tid och vissa körs även till andra sjukhus där de har bättre förutsättningar att ta hand om de här giftsymptomen, säger Thommy Brännström vid polisen i Oskarshamn till Aftonbladet.

Skolpersonal har märkt att Spice förekommer i staden och vädjar till föräldrar och andra att vara uppmärksamma.

Tullbeslag av rökmixen Spice
Tullbeslag av rökmixen Spice

– Vi vet att det förekommer och vi är på eleverna direkt när vi ser att de röker, för rökningen drar till sig ungdomar och det kan fortsätta med andra droger. Vi märker även att en del ungdomar är oroliga för sina kamrater, Mairon Svensson, skolsköterska på Oscarsgymnasiet, till Barometern.

Drogen är laglig (innan den hinner klassas), relativt billig och farlig.
Den finns i olika varianter, mestadels duschad på örtdelar avsedda att röka eller dricka, och säljs via internet. Den är oberäknelig, kan leda till aggressioner, psykoser, medvetslöshet och slå ut organ i kroppen, särskilt njurar.

I augusti rapporterade Drugnewsom fem personer som akut fick föras till sjukhus i Sundsvall efter att rökt Spice. I Hälsingland har så unga som 11 år testats positivt för syntetdrogen.

I takt med att olika syntetiska cannabinoider förbjuds (över 30-tal cannabinoider har klassats senare år), så ändrar tillverkare någon molekyl och drogen kan säljas lagligt en tid igen via nätet.

En livsfarlig katt-och-råtta-lek som flera menar borde stoppas genom att familjeklassa droger med liknande innehåll och verkan, vilket Norge prövar. Drogen kan ”felblandas” och användarna vet inte säkert vad de röker.

De som tar drogen kan förlora medvetande, hallucinera, begå handlingar de annars inte skulle göra, slänga sig i väggen eller hoppa från tak, enligt Per Adolf Bergsten, chef vid akuten på Oskarshamns sjukhus.

– Det är en lek med döden, varnar Bergsten ungdomar som funderar på att röka Spice i helgen. Jag tror att vi kommer få ett dödsfall om det här fortsätter, säger han till Aftonbladet.

Annonser