Spice-substanser ska snabbstoppas

Folkhälsomyndigheten föreslår nu att regeringen snabbklassar 42 substanser som narkotika eller hälsofarlig vara. 24 av dem är syntetiska cannabinoider, en är beståndsdel i nätdrogen Spice som senare tid misstänks lett till flera förgiftningar och dödsfall i landet.

Socialdepartementet fick i måndags listan på 24 syntetiska cannabinoider, som förekommer i ”rökmixar”, och dessutom sju katinoner som föreslås ska klassas som hälsofarlig vara. Dessutom elva andra substanser som föreslås ska klassas som narkotika. De kommer då bli förbjuda att saluföra, hantera och använda.

En spice-variant som hittills har kunnat säljas lagligt på nätet misstänks på kort tid ha lett till tre dödsfall. Och flera tiotals personer runt landet har akut körts till sjukhus i nära medvetslöst tillstånd efter att ha tagit drogen.

Gabriel Wikström
Gabriel Wikström

Nu ska Sverige begära av EU-kommissionen att skyndsamt få tillstånd att klassa ovan nämnda droger, så kallad notificering.
I uppdraget åt Kommerskollegium kommer Socialdepartementet att begära skyndsam hantering. Det innebär att behandlingstiden i EU-kommissionen kortas ner från tre månader till 10 dagar, säger folkhälsominister Gabriel Wikström i en kommentar.

Men även om regeringen skulle hinna besluta om klassning torsdag nästa vecka, så kan ett förbud för all hantering av de aktuella substanserna träda i kraft först kring årsskiftet, uppger en källa för Drugnews.

• De 24 cannabinoider som nu föreslås klassificeras som hälsofarlig vara är:
5F-AMB, 5F-MN18, 5F-PCN, 5F-SDB-005, AB-FUBINACA 2-fluorobensyl isomer, ADB-CHMINACA, ADSB-FUB-187, AM-1248, CUMYL-5F-PICA, SGT-25, CUMYL-BICA, CUMYL-PICA, CUMYL-PINACA, CUMYL-THPINACA, FAB-144, FUB-AKB48, FUB-AMB, I-AMB, MDMB-CHMICA/MMB-CHMINACA, Mepirapim, NM-2201, PX-1, PX-2 och THJ-018.

De förekommer främst i så kallade rökmixar/spiceprodukter och även i blandningar med en redan klassad substans.

• De sju katinoner som föreslås förbjudas är: MDPBP, alfa-PBT, alfa-PVT, MPHP, 4-Cl-alfa-PPP, alfa-PHP och alfa-PEP.

• Och de elva ämnen som kan komma narkotikaklassas:
Pentylon (bk-MBDP), alfa-PBP, 4F-alfa PVP, p-MePPP, 3,4- diklorometylfenidat och 4,4-dimetylaminorex föreslås tillhöra gruppen centralstimulerande medel. Substanserna 25I-NBMD, 25G-NBOMe och 25N-NBOMe föreslås tillhöra gruppen hallucinogener. Substanserna 3-MeO-PCP och 4-MeO-PCP är strukturellt relaterade till de narkotikareglerade substanserna PCP, Metoxetamin och ketamin, enligt Folkhälsomyndighetens lista.

Annonser