Flera spice-överdoser i Sundsvall

Polisen varnar för en stark drog som sprids i Sundsvall, troligen en form av rökmixen ”Spice”. Minst fem överdoser inträffade i staden i tisdags, fyra personer fördes till sjukhus.

Enligt ambulanspersonal hade drogen påverkat hjärta och lungor och andningen nedsatts.

Först hittades två kvinnor medvetslösa mitt på dagen vid Esplanaden efter att rökt drogen, som misstänks vara en syntetisk cannabinoid som blandats ut. Några timmar senare hittas tre andra personer påverkade i centrala staden, två män kördes akut till vård. Personerna är födda från 1940-talet till 1980-talet, någon känd missbrukare.

– En kvinna är kvar på sjukhus onsdag morgon efter förgiftats av substansen, säger Henrik Blusi, förundersökningsledare vid polisen i Västernorrland, till Drugnews.

Centrala Sundsvall
Centrala Sundsvall

Två andra män som påträffades vid busstationen Navet i Sundsvall togs i går till förhör och kroppsbesiktning. De gjorde vissa medgivande om att de bearbetat och langat drogen. Men släpptes efter förhör, men är misstänkta för narkotikabrott.

Vid två följande husrannsakningar hittades föremål gjordes beslag som skickats för analys till SKL, men polisen är ännu förtegen om mer detaljer.

– Nu fortsätter utredningen, vi vänder oss till kända missbrukare om de känner till något mer. Det finns risk att fler fått tag i drogen och kan må riktigt dåligt och behöva hjälp, säger Henrik Blusi.

Spice har blivit gruppnamn för syntetiska cannabisliknande ämnen som säljs via internet. När några klassas och förbjuds, så ändrar tillverkare någon molekyl och kan fortsätta dem som en tid som ”lagliga droger”.
De är svåra att dosera och effekterna är oberäkneliga, flera personer har medvetslösa förts till sjukhus i landet senaste året.

– Det är ofta ungdomar som köper preparaten, blandar med aceton och tobak och röker. Men tillverkarna testar inte substansen, utan användarna blir försökskaniner och det kan gå illa, säger han.
Beslagen av spice-liknande droger har ökat i Västernorrland och Brusi skulle vilja se ett bredare effektivare klassningssystem.

Annonser