Gävlepolisen pressad om Spice

| UPPDAT | På bara en vecka har sju personer i Gävle förgiftats, troligen av Spice, och förts akut till sjukhus. Trycket är stort på polis att agera. ”Det är ett extraordinärt läge”, säger polisens presstalesman till Drugnews.

Förra helgen fördes två tonåringar, 16 och 19 år, till sjukhus efter att ha rökt drogen, en av dem sövdes ner. Men de blev senare utskrivna.

I lördags eftermiddag fördes fyra män och en kvinna i medelåldern till sjukhus efter att hittats ragglande och i något fall medvetslös i en park i centrala Gävle.

En 39-åring som skrevs ut tog i måndags kväll åter en överdos av den farliga drogen och fick föras iväg med ambulans. Hans flickvän uppger att han blev dålig efter att ha rökt något, troligen Spice, uppger Gefle Dagblad.

Kommunens drogsamordnare Johnny Gustafsson är bekymrad.
– Det är en allvarlig situation. Om vi har otur kan någon snart dö. Polisen måste omprioritera och låta narkotikaspanarna arbeta ute för att hitta försäljaren och få bort drogen från gatan. Kommunen kan ta hand om drabbade, men det är bara polisen som kan spåra och beslagta droger, säger han till Drugnews.

I Gävle finns oro för spice efter förgiftningsfallen. På en ungdomskonferens i staden i tisdags med 350 elever i nian och på gymnasiet kom frågan upp.
– Flera elever sa att de var rädda för spice och inte vill pröva. Vår narkotikakommission överväger att ordna föräldraträffar för att informera om drogen och situationen i Gävle, säger drogsamordnaren Johnny Gustafsson som var medarrangör på konferensen.

Efter kritik om att poliser ur gatulangningsgruppen sedan sommaren placerats på kontor för att utreda äldre ärenden före omorganisationen nästa år, så backar nu polisledningen och tillsätter en kartläggningsgrupp. Även två narkotikapoliser ska vara med.

Mikael Hedström, Gävlepolisen
Mikael Hedström, Gävlepolisen

– Vi behöver deras erfarenhet och kontaktnät i det extraordinära läget. Vi behöver ta reda på var drogen som lett till akutvårdfallen kommer ifrån och vad den innehåller. Risk finns för dödsfall om vi inte kan stoppa den, säger Mikael Hedström, kommissarie och presstalesman för polisen i Gävle, till Drugnews.

Personer som tagit överdoser och drabbats av psykosliknande symtom (som av thinnerförgiftning, enligt polisen) ska höras vad de vet om drogen. Den 39-årige man som åter fördes till sjukhus i måndags kväll på grund av spice, misstänktes först ha beställt hem drogen och sålt vidare till missbrukare, enligt Gefle Dagblad. Något Mikael Hedström inte kan bekräfta.
Mannen förnekar uppgifterna efter att åter blivit utskriven. ”Jag har aldrig sålt, bara köpt för eget bruk”, säger han till GD. Han säger sig rökt ”en halv spliff, sedan blev det svart” och  kom inte ihåg något.

Nätdrogen som sprids är troligen en rökmix, spice (en syntetisk cannabinoid). Den är billig, laglig (innan den utreds och stoppas), potent och oberäknelig och ett 30-tal personer har hittills förts till akut vård i bland annat Sundsvall, Oskarshamn och Gävleborgs län.

Flera poliser vill att lagen ses över för att skynda på klassning av nya droger. På fredag planerar Elin Lundgren, riksdagsledamot (S) i justitieutskottet, besöka polisen i hemstaden Gävle. Då väntas frågan komma upp.

Annonser