Spice-förgiftade i Gävle utskrivna

Två unga pojkar i Gävle som har vårdats för allvarliga skador de fick i samband med rökning av nätdrogen Spice i helgen har nu fått lämna sjukhuset.

Pojkarna, 16 och 19 år unga, hittades vid en skola natten till i söndags. Båda var påverkade och i dåligt skick och berättade att de rökt drogen, rapporterar Gefle Dagblad.

En av dem sövdes ner på sjukhuset då hans tillstånd var allvarligt.

Spice är ett samlingsnamn på en bred grupp syntetiska cannabinoider som framställs i illegala laboratorier, bland annat i Asien. Drogen duschas bland annat på växtdelar som kan rökas. Men drogen ändras kemiskt hela tiden för att kringgå narkotikaklassning och användarna vet inte säkert vad de röker.

Drogerna är inte testade av tillverkarna.
– Att testa Spice kan därför vara som att agera laboratorieråtta med sin egen kropp, man vet egentligen inte vad det handlar om för typ av substanser, säger Erik Lindeman, läkare på Giftinformationscentralen, till GD.

Han menar att Spice kan vara uppåt 50 gånger starkare än organisk cannabis (hasch, marijuana).

Ångest, förvirring, epileptiskt kramper är vanligt. Men även kramper med medvetslöshet, andningsproblem och risk för död finns. Även bieffekter i form av njurskador förekommer.

Senaste tiden har ett tjugotal förgiftningsfall kommit till sjukvården i bland annat Oskarshamn, Sundsvall och Gävleborgs län. Flera av dem har varit ungdomar.

• Polisen har svårt att hänga med – Spice-varianter är billigare, lättillgängliga och farliga. Ännu icke förbjudna preparat kan polis numer omhänderta via ”förstörandelagen” (misstänkta droger som utreds för klassning), men säljare och köpare kan inte lagföras.

Spice-varianter säljs ofta via internet. I flera länder har drogen helt förbjudits. I Ryssland pågår nu en epidemiliknande spridning av en ny drog som misstänks vara en slags Spice.

Annonser