Fem drogförgiftade i Gävle

En kvinna och fyra män hittades i lördags eftermiddag utslagna i Gävle efter att förgiftats av en drog, troligen spice. De fördes till sjukhus, en vårdas för livshotande skador. Även förra helgen sändes två personer efter överdoser till sjukhus i staden.

Vid halv fyra tiden på eftermiddagen kom larm om att två personer ramlat ihop vid statyn ”Änglarna” i Stadsträdgårdsparken. En dryg halv timme senare upptäcktes tre personer på en ö vid Gavleån i centrala staden.

En efter en hade de ramlat ihop, skakat i kroppen, minst ett par av dem var medvetslösa. De fördes skyndsamt till sjukhus. Olyckorna inträffade dagtid när många personer strövade i området och det finns flera vittnen, några chockades.

Kvinnan är 50 år, männen mellan 20 och 50 år, alla är kända av polisen sedan tidigare. Alla vårdas nu på Gävle sjukhus, en man i 50-årsåldern uppges vara kritiskt skadad och en i 35-åldern vara allvarligt skadad. De tre övriga är mer lindrigt skadade.

Polisen vet inte säkert vilken drog det är de tagit. Men längs södra Norrlandskusten har flera överdoser av nätdrogen spice (en syntetisk cannabinoid) senare tid orsakat flera allvarliga förgiftningar.

Förra helgen fördes två tonåringar akut till sjukhus i Gävle efter att tagit spice. För en av dem, en 16-årig pojke, var tillståndet allvarligt och han sövdes ner, båda skrevs ut i början av veckan.

Om lördagens drog också är spice återstår att se.

– Vi har skickat prover på analys, så vi kan inte gå ut med vilken drog det är. Men det är nära till hands att säga att det är spice då det varit i omlopp. Men i nuläget kan vi inte säga att det är det, säger Ulf Sundgren, vakthavande polisbefäl i Gävleborg, till Arbetarbladet.

Ett 30-tal personer, många ungdomar, har akut hittills förts till sjukhus runt landet senare tid efter att använt drogen.

Spice är en syntetisk cannabinoid som saluförs via internet som rökmix eller tee. För att kringgå förbud så ändrar tillverkarna (som ofta finns i Asien) kemiska innehållet hela tiden, och använda vet inte vad de intar. Drogen kan vara många gånger starkare än vanligt cannabis (hasch, marijuana). Den är billig, lättillgänglig och har farliga biverkningar, såsom njurskador, psykoser, aggressivitet, kramper med andningssvårigheter, medvetslöshet och risk för livet.

 

Annonser