Ny nätdrog skördar liv i Ryssland

MOSKVA En farlig tidigare okänd drog som säljs via internet uppges ha förgiftat minst 180 personer och sju har avlidit i Surgut i västra Sibirien.

Drogförgiftade personer ramlar omkull, får psykoser...  Skärmdump via Via Russia 1, SITV.ru
Drogförgiftade personer ramlar omkull, får psykoser… Skärmdump Russia 1, SITV.ru

Drogen uppges vara syntetisk och har inte tidigare funnits på klassningslistan över förbjudna preparat.

Påverkade personer har hotat omgivningen, skurit sig, kraschat bilar, angripit grannar, drabbats av psykoser eller bristande hjärt- och hjärnfunktionen. Minst sju personer har avlidit, den yngsta 18 år, och 180 har förgiftats. Alla drabbade uppges ha rökt drogen, rapporterar Siberian Times.

Första fallet upptäcktes 18 september då personen själv sökte hjälp. Nu vårdas flera på sjukhus och psykiatriska klinik i Surgut, i Khanty-Mansi- regionen, 210 mil öster om Moskva. De flesta känner sig förvirrade och svaga, och varit svåra att höra av polisen.

Rysk polisen har identifierat sajten som sålt drogen och söker nu ansvariga bakom försäljningen. Köpare har instruerats att sätta in pengar på ett konto och har sedan fått adress där de hämtat substansen som varit förpackad i grönagula omslag.

Fem personer har hittills gripits och 1,5 kilo av drogen, gömd i mjölkflaskor, kaffeburkar etc, har beslagtagits sedan 24 september. En expertgrupp har nu tillsatts i regionen för att undersöka drogens innehåll och ursprung. Den har nu klassats på ryska narkotikalistan.

Annonser