Ryssland fruktar mer heroin i år

Opiumodlingarna i Afghanistan fortsätter öka även i år, så även heroinproduktionen, uppger ryske drogtsaren Victor Ivanov. Han beklagar att samarbetet med väst mot narkotika och terrorism försvagats på grund av sanktioner mot Ryssland.

Victor Ivanov, ryske drogtsaren
Victor Ivanov, ryske drogtsaren. Foto: Drugnews

Ifjol var ett rekordår med 209 000 hektar odlingar där cirka 5 500 ton opium kunde utvinnas. I Afghanistan skördas mest opium i världen och mycket av det blir heroin .

Men enligt Ryssland har odlingsarealen fortsatt öka även i år, likaså heroinproduktionen växer.
– I år förväntas en rekordproduktion av narkotika i Afghanistan, det odlas opiumvallmo på närmare 250 000 hektar, sade Victor Ivanov, chef för ryska narkotikakontrollmyndighet Russian Federal Drug Control Service, till nyhetsbyrån Ria Novosti.

Större skördar och mer heroin i år kan leda till ökad tillgång och lägre pris i världen på det fruktade heroinet.

Enligt Ivanov kan från de större opiumodlingarna i år produceras mellan 700 och 800 ton heroin. En mycket stor andel av den narkotikan smugglas över den så kallade norra rutten genom Centralasien till Ryssland och vidare till övriga Europa och USA.

Ryssland har haft stora drogproblem senare år, där finns över åtta miljoner opiatmissbrukare, enligt Ivanov och ryska heroinmarknaden omsätter motsvarande cirka 44 miljarder kronor per år.

För att få bukt med växande missbruk och minska narkotikaproduktionen i Afghanistan har ett internationellt samarbete utvecklats där bland andra USA, Nato och Ryssland ingått.

Det har gjorts gemensamma insatser med afghanska myndigheter och Nato. Ryska myndigheter och afghanska säkerhetsstyrkor har genomfört och planerar fler tillslag mot vallmoodlingar, knarkfabriker och smuggelligor, och har tillsammans med Nato utbildat narkotikapoliser.

Men sedan Ukraina-krisen och ryska annekteringen av Krim, så har USA-Rysslands-samarbetet mot narkotika och terrorism gått i stå. Sanktioner mot Ryssland och listor över icke-önskvärda personer har beslutats av USA och EU.

Antidrogansvarige Victor Ivanov är personligen utsatt med bland annat reseförbud, efter att utpekats av USA som en av personerna inom president Vladimir Putins inre krets. Det innebär att Ivanov är isolerad och avskuren från samtal och övrig kommunikation med tidigare samarbetspartners i väst.

– USA:s president har förbjudit sina polismyndigheter att kommunicera med mig. Jag har inte förbjudit min myndighet kommunicera med väst. Kommunikationen finns där, men responsen är minimal, sade Victor Ivanov på en presskonferens i tisdags, rapporterar Ria.

För amerikanske generalen John Kelly, ansvarig för partnerskapet mellan de båda länderna för att bekämpa internationellt organiserade kriminalitet och narkotikahandel, så kom sanktionerna ”som en överraskning”, enligt Ria.

Annonser