Ung man hittat död – spice misstänks

UPPDATERAD | En 22-årig man i Fagersta i Västmanland avled i onsdags död efter vad polisen misstänker överdos av syntetiska nätdrogen spice. /Handlare börjar ta bort lösningsmedlet aceton, som kan användas i tillverkningen, från hyllorna. 

Den unge mannen hittades livlös av en kompis i en lägenhet på förmiddagen och larmade ambulans. Klockan 11:45 konstaterades mannen vara död.

Per-Erik Lundberg
Per-Erik Lundberg

Det är ännu inte fastställt att mannen avled av spice och några droger har ännu inte hittats i bostaden.
– Men vi har våra misstankar. Det finns en historia tidigare om att han använt spice. Kroppen har nu förts till rättsmedicinska i Uppsala för obduktion, först därefter vet vi säkert, säger Per-Erik Lundberg, kommissarie hos polisen i Västmanland, till Drugnews.

Om spice kan konstateras så är det första kända dödsfallet av spice i landet.
Drogen modifieras hela tiden kemiskt av tillverkarna för att undgå klassning och användarna vet inte säkert vad de röker. Många personer har haft reaktioner med medvetslöshet, psykoser och hjärtpåverkan och förts till sjukhus för intensivvård i höst på flera platser i landet.

Även i Västmanland oroas polisen över utvecklingen. I måndags kväll hittades tre ungdomar medvetslösa efter att ha använt alkohol och spice i Irsta, utanför Västerås, rapporterar SR Västmanland.

– Drogen är spridd i åldrar från 13 år upp till vuxna personer. Den är billig och ger snabb påverkan. Det här sänder en signal till alla som experimenterar med drogen att spice inte är ofarligt, säger Per-Erik Lundberg.

Polisens beslag av olika sorters spice har ökat senare år. 2012 gjordes 1 195 beslag, året därpå 2 322, och hittills i slutet av oktober i år 2 365 beslag.

Folkhälsomyndigheten sänder inom kort en lista med ett nya 20-tal syntetiska cannabinoider till regeringen och föreslår att de ska förbjudas. Folkhälsominister Gabriel Wikström väntar en begäran kring 10 november till regeringen.
– Sedan dröjer det ytterligare en liten tid, men den svenska processen är snabbast i Europa. Och den kan vi vara stolta och känna oss trygga med, säger han till SVT Rapport (ca 14 minuter in i programmet).

D244-Aceton1ACETON bakom kassadisken. Ica-handlare i Västerås och andra städer har börjat plocka bort kemiskt ren aceton från hyllorna och placera i kassan. Detta sedan de upptäckt att ungdomar använder det som lösningsmedel för att tillverka spice. I torsdags gick ICA ut med information om problemet till de 1 300 butiker i landet. Men har inte ännu gett särskilda riktlinjer, enligt Aftonbladet. Även Svensk Handel kommer titta närmare på det, men låter varje handlare själva besluta om de ska vidta åtgärder.

Annonser