Påven bannlyser maffian

B963-ItalienFlag0miniminROM I fredags varnade påven Franciskus för legalisering av narkotika. Dagen efter gick han till hård attack mot kriminella nätverken i Italien och bannlyser maffiamedlemmar. ”Helvetet väntar er om ni fortsätter den här vägen, sade Franciskus på en mässa i Kalabrien.

(via Aftonbladet-Tv)
I fredags varnade den socialt engagerade påven i ett tal på en drogkonferens i Rom för legalisering av narkotika och att det inte löser drogproblem.

I lördags besökte han den sydliga regionen Kalabrien i Italien. Under en mässa i Piana di Sibari fördömde han den lokala maffian, ´ndranghetan, som styr stor del av narkotikahandeln. Franciskus anser den är exempel på ”tillbedjan av ondska och förakt för allmänhetens bästa”.

– Maffian måste bli emotsagd, sade påven inför en kvarts miljon personer på en utomhusmässa rapporterar medier. ´ndranghetan tillbeder ondskan och föraktar det goda.

Påven passade även på att meddela att alla maffiamedlemmar är automatisk bannlysta från katolska kyrkan. Vilket är första gången påven gör, rapporterar AP.
– De som i livet följer den onda vägen, som man gör i maffian, är inte i gemenskap med Gud. De är bannlysta, sade han.

Det är utmanande för ´ndranghetan som är en av de Italiens stora maffiagrupper och ledarna har försökt framstå som goda kristna med goda relationer med kyrkan för att bygga förtroende i området. I det fattiga Kalabrien försöker maffian locka arbetslösa unga med arbete och pengar.

Maffianklanen har stora tillgångar, från vinster av illegal verksamhet som narkotika och utpressning till mer vanlig affärer där brottspengar tvättas. Den omsätter motsvarande nära 500 miljarder kronor årligen och har band exempelvis till internationella kokainhandeln.

Före mässan besökte påven familjen till en treårig pojke och hans farfar som i januari sköts av maffian och sedan brändes deras kroppar i en bil. Barnets föräldrar avtjänade fängelsestraff för narkotikasmuggling vid tillfället.

Påvens höjda ton mot maffian har även gjort att flera oroas för hans säkerhet.
– Påve Franciskus starka vilja att störa de kriminella maktcentrumen utsätter honom för risker. Han stör maffian mycket, sade antimaffia-åklagaren Nicola Gratteri till CNN förra året citerar Aftonbladet.

I lördags trotsade den 77-årige Franciskus åter maffian och fördömde den inför ett par hundra tusen mässdeltagare.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser