Påven om legalisering: säg nej

Papa Franciskus
Papa Francisku

ROM Påven Franciskus fördömde i fredags kraftigt legalisering av narkotika som han ser som ett misslyckat experiment. ”Drogproblemet löses inte med droger”, sade han.

Den socialt engagerade 77-årige Franciskus sade till delegater vid en narkotikakonferens i Rom att även begränsade steg mot legalisering av marijuana ”är inte bara starkt tveksamt ur lagstiftningssynpunkt, utan misslyckas ge önskade effekter”.
– Låt mig vara tydlig. Problemet med droganvändning löses inte med droger! sade påven, rapporterar AP.

Han ser droger som ”ondska” och att med ondskan går inte att kompromissa.
– Att tro att skador kan minskas genom att låta drogmissbrukare använda psykofarma löser inte på något sätt problemet.

Debatten om legalisering av vissa droger för ”nöjesbruk” går het, särskilt sedan två delstater i USA legaliserat marijuana och Uruguay i år inleder statligt kontrollerad försäljning av drogen.

Franciskus har även tidigare uttalat sig mot legalisering, men inte lika kraftigt som nu. Han har tidigare som ärkebiskop i Buenos Aires arbetat bland människor som haft beroendeproblem och lät starta rehabiliteringscenter i slumområden där fattigmansdrogen ”paco” härjade.

I talet (italienska) i fredags underströk han också att drogproblem inte kan lösas med liberalare lagar, utan genom att ta tag i underliggande problemen: social orättvisa och brist på möjligheter för ungdomar.

För att kunna säga nej till droger, så ”måste man säja ja till livet, kärleken, till andra, utbildning och till fler arbetstillfällen”.

– Säger vi ja till allt detta kommer det inte finnas utrymme för illegala droger, för alkoholmissbruk och andra former av beroenden, sade påven Franciskus.

Under helgen besöker han italienska regionen Kalabrien som är ett fäste för maffian´ndrangheta, som styr en betydande del av narkotikahandeln.

Romerskt katolska kyrkan har omkring 1,2 miljarder medlemmar i världen och påvens inflytande är starkt.

Konferensen 31:a International Drug Enforcement Conference hölls 20 juni.

CNN: TV-debatt i USA efter påvens nya uttalande.

Annonser