130 greps vid tillslag mot italiensk maffia

ROM/FRANKFURT I polisrazzior i onsdags i flera europeiska länder har över 130 personer gripits med koppling till den italienska maffian ’Ndrangheta – som styr stor del av kokainsmugglingen. Flera tusen poliser medverkade i de samordnade tillslagen.


Poliser gjorde i gryningsräder i såväl Italien, som Belgien, Tyskland, Portugal och Spanien. Rättsliga myndigheter även i Slovenien, Rumänien, Brasilien och Panama medverkade i den stora insatsen där uppåt 2 800 poliser deltog och som leddes av Europol och italienska antimaffia-avdelningen DIA.

Kalibriska ’Ndrangheta anses ofta var de mäktigaste brottsnätverket i Italien, delvis för att styra en omfattande kokainsmuggling från Sydamerika. Och påstås vara en av de mest rika kriminella organisationer i världen, enligt nyhetsbyråer.

Förutom narkotika, så kombinerar den sin verksamhet med penningtvätt, mutor och våld och vapenhandel. Några av familjerna i nätverket var inblandad i en fejd (”San Luca-fejden”), som 2007 kulminerade i skottlossning i Italien och en massaker i tyska Duisburg.

Brottsorganisationen finns i flera länder idag, bara i Belgien genomfördes ett 20-tal tillslag i onsdags, och även razzior i bostäder, kontor och butiker i Tyskland, bland annat kring ett glasscafé.

Dagens räder är en av de största operationerna som hittills genomförts i kampen mot den italienska organiserade brottsligheten, säger Tysklands inrikesminister Nancy Faeser och tillade att man har ”utdelat ett allvarligt slag mot ”Ndrangheta”, rapporterar Reuters.

Annonser