Italiensk maffiaboss greps i Uruguay

MONTEVIDEO Efter 23 år på flykt greps i måndags italienska maffiabossen Rocco Morabito, dömd för kokainsmuggling, på ett hotell i Uruguay.

50-årige Rocco Morabito – även kallad ”Milanos kokainkung” – är en av ledarna för kalabriska maffian ´Ndranghetan som styr stor del av kokaintrafiken från Sydamerika till Europa via Italien.

Han dömdes på 1990-talet i Italien till 30 års fängelse för att försökt smuggla in nära ett ton kokain och andra grova brott, men lyckades 1994 fly.

Morabito greps på ett hotell i huvudstaden Montevideo efter flera månader spaning. Polis fick upp spåret efter att han skrivit in sin dotter i en skola under sitt eget namn, enligt The Guardian och Aftonbladet.

Italiens inrikesminister Marco Minniti gratulerar polisen i Italien och Uruguay för att i en gemensam operation ”lyckats gripa ´Ndranghetans mest eftersökta person”, ett uttalande.

Maffiabossen har tillsammans med sin familj bott senaste decenniet i kuststaden Punta del Este, en exklusiv turistort i Uruguay med långa stränder där floden Rio de la Plata rinner ut i Atlanten, cirka 140 kilometer öster om Montevideo.

I bostaden hittades vid en razzia cirka 50 000 dollar i kontanter (motsvarar över 400 000 kronor), ädelstenar, två fordon, en pistol, 13 mobiltelefoner, tolv bankkort och 150 passbilder med olika utseenden av maffiabossen.

Nu väntas han så småningom överlämnas till Italien för att avtjäna fängelsestraffet.

Ifjol grep italiensk polis två andra maffialedare i ´Ndranghetan – Giuseppe Ferraro, 47, and Giuseppe Crea, 37, – som länge varit på flykt undan rättvisan och ”levt som djur” i ett gömställe i bergen, enligt The Guardian.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2017 så fanns det 61 utsatta områden, varav 23 särskilt utsatta, i Sverige. 2019 var polisens lägesbild något ljusare, 60 områden betecknas nu som utsatta, varav 22 som särskilt utsatta. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser