Över 200 mafiosis dömda i Italien

ROM En tidigare senator, två poliser, höga myndighetspersoner och företagare finns bland de som tillsammans med över 200 maffiamedlemmar i ökända brottssyndikatet ’Ndranghetan i Italiens dömts till sammanlagt över 2 200 års fängelse.

Domarna lästes upp i måndags efter en nära tre år lång rättegång i Kalabrien i Italien. Avhoppare från och andra vittnen kunde till slut fälla merparten av de över 300 åtalade i härvan – som handlar om bland annat mord, narkotikahandel, korruption, penningtvätt och utpressning. Många av de åtalade greps vid en razzia, operation ”Rinascita-Scott”, i flera länder i december 2019, då även beslag av bl a. fastigheter, kontanter och vapen gjordes.

Det tog domstolen över en och en halv timme att meddela påföljderna i en specialbyggd bunker i Lamezia Terme för rättegången, som pågått sedan januari 2021, ”La legge eúguale per tutti” (lagen är lika för alla) står det på väggen i salen. Längst straff på 30 år fängelse vardera får två ledare för klanerna San Gregorio och Sant´Ónofrio.

Före detta parlamentarikern Giancarlo Pitelli i högerpartiet Forza Italia döms till elva år fängelse. Ett regionråd döms till 1,5 års fängelse, men åklagaren hade yrkat på 20 år. Även två högt uppsatta poliser döms – 2,5 år respektive tio år –, men till lägre straff än åklagaren yrkat, och en åtalad borgmästare frikänns, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.

En viktig del av bevisningen har varit hundratals vittnen och maffia-avhoppares berättelser, som vågat bryta tystnadslagen (”omertà”). Exempelvis hur droger transporterats i ambulanser, om hur hot, misshandel och mord (offren har ibland matats till grisar för att försvinna) varit metoder för att hålla kontroll över Kalabrien och vidare än så omvärlden.

– Dagens dom betyder att en hel provins i Kalabrien har befriats från den kriminella gruppens topp, säger Nicola Gratteri, en av landets mest kända domare och tidigare en ledande åklagare i fallet, till Reuters.

Och han understryker att fallet visar att ett nätverk av vanliga tjänstemän och beslutfattare har gjort affärer med de aktuella maffiaklanerna.
Men domarna blev inte så stränga i flera fall som åklagaren hoppats på och ett hundratal av de åtalade friades i rätten. Domarna i måndags är från första instans och kan komma att överklagas av såväl försvaret som åklagarna.

Kaliabrien i södra Italien. Källa: Googlemap

’Ndranghetan i fattiga Kalabrien i södra Italien anses som landets idag mäktigaste brottssyndikat med aktivitet i hela världen och kontrollerar en stor del av det kokain som smugglas till Europa. Trots domarna i det stora maffiamålet så finns syndikatet kvar och omsätter hundratals miljarder kronor årligen, både i svarta och vita affärer.
Två andra stora maffiagrupper i Italien är Cosa Nostra på Sicilien och Camorran i trakten av Neapel.

Annonser