Folkhälsomyndigheten har tagit fram en rapport om kokainanvändningen i Sverige. Rapporten riktar sig i första hand till ANDTS-samordnare och andra som jobbar med narkotika och förebyggande arbete.

Folkhälsomyndigheten har fått ett uppdrag från regeringen att ta fram förslag till ett nationellt system för analys av narkotika i avloppsvatten. ” Det är ett viktigt uppdrag som vi ser fram emot att arbeta med”, säger utredare Jennie Hagelin till Drugnews.
Regeringen vill att Folkhälsomyndigheten ska vara mer ”framåtlutad” och ändrar därför i myndighetens instruktion samtidigt som man utsett Olivia Wigzell till ny generaldirektör.
[UPPDAT] Då fler personer har ett problematiskt narkotikabruk än vad Folkhälsomyndigheten vetat, så landar en ny uppdaterad beräkning om narkotikans samhällskostnader för år 2020 på minst 44 miljarder kronor. Men genom prevention kan samhället minska såväl lidande som kostnader av narkotikabruket.
En av fem personer mellan 15 och 65 år som dog i förtid under år 2022 hade minst en dödsorsak som kunde kopplas till bruk av alkohol, narkotika eller tobaksrökning. Det visar Folkhälsomyndighetens årliga uppföljning. Men alla dödsfall är inte medräknade.
Kommunernas samordning av det drogförebyggande arbetet fortsätter att minska. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste rapport om den svenska narkotikasituationen. ”Det är att be om fortsatta narkotikarelaterade bekymmer”, säger Peter Moilanen från Narkotikapolitisk center till Drugnews.
Det finns fortsatt en starkt negativ inställning till narkotika i den svenska vuxna befolkningen, men det är en tydlig skillnad mellan inställningen till cannabis och annan narkotika. Det visar en rapport som Folkhälsomyndigheten presenterade på konferensen Förebygg.nu.