Starkt motstånd mot narkotika

Det finns fortsatt en starkt negativ inställning till narkotika i den svenska vuxna befolkningen, men det är en tydlig skillnad mellan inställningen till cannabis och annan narkotika. Det visar en rapport som Folkhälsomyndigheten presenterade på konferensen Förebygg.nu.

För att få en bättre bild av den vuxna svenska befolkningens attityder till narkotika och vad som påverkar den har Folkhälsomyndigheten tagit fram en rapport som kombinerar en webbenkät med fokusgruppintervjuer med unga vuxna.

Enkätundersökningen ger tydliga besked om att de flesta svenskar har en negativ syn på narkotika och en tydlig bild av att användning är skadlig. Men det är också skillnad mellan synen på cannabis och annan narkotika. Drygt 60 procent upplever att det är stor risk för att personer riskerar sin hälsa om de använder cannabis, men den andelen stiger till runt 90 procent när man frågar om annan narkotika. Det förklaras till stor del av att en femtedel av de tillfrågade upplever att cannabis har en måttlig risk för skador. Betydligt färre uppger låg risk eller ingen risk.

Även när det gäller inställningen till lagstiftning är det en stor skillnad mellan cannabis och annan narkotika. 15 procent har svarat att de anser att cannabis ska vara lagligt att använda, medan motsvarande andel för annan narkotika är enstaka procentenheter.

Även om enkätundersökningen inte ingår i någon serie, är det troligt att attityden till framför allt cannabis har blivit mer tillåtande över tid.

Anne Leppänen, Folkhälsomyndigheten, som presenterade rapporten berättade att det från undersökningar av skolelevers attityder framgår att det finns ett samband mellan användning och attityder, men att det inte är självklart att mer tillåtande attityder leder till ökad narkotikaanvändning.
–De har blivit mindre restriktiva över tid, men sambandet har också försvagats. Även om mindre restriktiva attityder blivit vanligare, har inte bruket gått upp på samma sätt, sa Anne Leppänen.

Det fanns också tydliga skillnader mellan könen, där männen i mindre utsträckning upplevde risker med användning av cannabis. När det gällde ålder så hade de i åldern 18–29 år en mer positiv attityd till narkotika och ville i större utsträckning att både cannabis och annan narkotika skulle vara laglig.

I fokusintervjuerna framkom resonemang kring attityderna kring narkotika och där både skildringen av cannabis inom till exempel populärkultur, som filmer och tv-serier, liksom förändringar i lagstiftning i andra länder påverkar.

I fokusgrupperna kom det också fram önskemål om olika åtgärder.

–När vi frågar unga vuxna själva vad de tycker är viktigt efterfrågar de information på ett annat sätt än tidigare, berättar Anne Leppänen.

Anne Leppänen betonar att det är viktigt att det som förmedlas är vetenskapligt baserat, men också att kommuniceras på ett sätt som ger effekt.

–Det är inte bara tillräckligt at informera om hälsobeteenden, det är viktigt att komplettera också med andra insatser, sa Anne Leppänen.

Annonser