Hon blir ny chef för FHM

Regeringen har utsett Karin Tegmark Wisell till ny generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Hon efterträder 1 november Johan Carlson vars förordnande nu går ut.


– Det känns mycket tryggt. Hon har en lång erfarenhet och en hög kompetens i smittskyddsfrågor. Hon har rätt kompetens, rätt erfarenhet och en stark vilja att föra Folkhälsomyndigheten vidare, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Hon presenterade den nya generaldirektören på en pressträff i torsdags.
Karin Tegmark Wisell är 52 år, har läst medicin och blev specialistläkare i klinisk bakteriologi. Hon är idag biträdande statsepidemiolog på FHM och chef för avdelningen om mikrobiologi.

Hon betonade själv vikten av en god folkhälsa och att tidiga insatser i livet är viktiga för att motverka belastning på hälso- och sjukvården. Hon ser det även viktigt att bryta utvecklingen med den ökade psykiska ohälsan och att sluta gapet på cirka fem år i livslängd mellan olika grupper.

Se pressträffen i efterhand via Youtube:

FHM har även ansvar för frågor om att minska skador av alkohol, narkotika, doping, tobak och spel – men det berördes inte direkt vid pressträffen.
– Jag ser fram emot att tillsammans med myndighetens drygt 600 medarbetare fortsatt utveckla myndighetens viktiga uppdrag där en god och jämlik hälsa är det övergripande målet, sa Karin Tegmark Wisell.

Hon har under pandemin ofta synts i teve och berättat om hur covid-19 brett ut sig, allt högre dödstal (idag har över 15 000 avlidit i Sverige med viruset) och att vaccinering är viktig för att minska smittrisken.

På fredag lägger corona-kommissionen fram sitt andra betänkande, som även FHM ska ta del av och återkomma med sina slutsatser kring om vad som borde gjorts annorlunda.

Hon fick fråga om FHM och hon är självkritisk.
– Det finns självklart en rad frågor som vi med facit i hand delvis kunnat hantera på ett annat sätt. Varje liv är viktigt att se och hur man kan hantera pandemier på annat sätt i framtiden för att inte ha samma dödstal, svarade hon.

Johan Carlson, Foto: Drugnews

Johan Carlson har varit generaldirektör för FHM sedan 2014, då myndigheten slogs ihop med Smittskyddsinstitutet och delar av Socialstyrelsen. Han har stannat längre än först tänkt under pandemiarbetet och slutar sista oktober.

Annonser