Sju nya nätdroger klassas som narkotika

Sju olika nätdroger – varav minst två har koppling till dödsfall i landet – narkotikaklassas efter regeringsbeslut på torsdagen. Dessutom klassas tre andra substanser som hälsofarliga varor.


De olika substanserna diskuteras på drogforum, säljs i webbshoppar och flera av dem har identifierats och beslagtagits i Sverige. Klassningen görs efter utredning och förslag av Folkhälsomyndigheten.

De nya substanser som klassas som narkotika är:
CUMYL-4CN-B7AICA,  5F-EMB-PICA, 5F-EDMB-PICA och CUMYL-CBMINACA som alla tillhör gruppen cannabinoider, (varav tre av dem tidigare klassats som hälsofarliga).
2F-viminol som är en opioid.
3F-alfa-PVP som tillhör gruppen katinoner och dessutom substansen 1B-LSD som tillhör gruppen övriga.

De tre substanser som nu klassas som hälsofarliga varor är 4F-ABINACA som är en cannabinoid, samt 5-metylmetiopropamin och BOH-2C-B som tillhör gruppen arylalkylaminer.

Att dela upp i narkotika och hälsofarliga varor betyder inte att de senare är mindre farliga, utan på att kunskap om dess hälsoeffekter är större om de tidigare. Hälsofarliga varor omklassas inte sällan till narkotika när effekterna blir mer kända.

Just nu utreds ytterligare 54 missbrukssubstanser av Folkhälsomyndigheten.

Mer information om hur FHM utreder vilka substanser som föreslås ska regleras och klassificeras, bland annat efter information från vetenskapliga källor och expertnätverk.

Annonser