Nya covid-restriktioner – krogar stängs 23

Efter ökad smittspridning av covidvirus beslutar regeringen införa nya restriktioner. Från onsdag måste bland annat att krogar och uteställen med alkoholtillstånd stänga senast klockan 23 och sällskap begränsas till högst åtta personer.


Trots att restriktioner skärptes före jul, så ökar smittspridningen. Förra onsdagen nåddes en ny topp under ett dygn med 23 877 nya bekräftade fall under ett dygn.

– Läget har förvärrats och smittspridningen i Sverige ligger på historiskt höga nivåer, sa statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff i måndags.

”Vaccinera er!”, var hennes första uppmaning då flera inte fått vaccin alls eller är undervaccinerade. Dessa grupper löper större risk att bli smittade och bli svårt sjuka.

NYA RESTRIKTIONER Fr v Olivia Wigzell, Socialstyrelsen, socialminister Lena Hallengren, statsminister Magdalena Andersson och Karin Tegmark Wisell, FHM. Foto: Skärmdump

Regeringen uppmanar även alla som kan att arbeta hemifrån och att vuxna begränsar sina kontakter inomhus. Krogar och andra serveringar måste stängas senast klockan 23. Där gäller sittande gäster, högst åtta per sällskap och minst en meter mellan borden.

För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar införs högsta tak på 50 personer om inte vaccinbevis finns. För större arrangemang med vaccinbevis blir deltagartaket 500 personer sittande. Privata sammankomster sänks från 50 till 20 sittande personer. För högskolor kan distansverktyg användas som verktyg för att minska trängsel.

Tidigare åtgärder om avrådan från delta i cuper och läger inomhus förlängs, likaså smittskydd inom kollektivtrafiken och att använda munskydd vid trängsel. Nya restriktionernas effekter ska utvärderas senare i januari.

Inskränkningarna  är ändå ganska modesta med tanke på att ifjol avråddes från längre resor i landet, och begränsades alkoholservering till klockan 20, medan andra länder förbjudit sådan servering helt av smittskyddsskäl, (exempelvis Norge).

Med vid pressmötet var även socialminister Lena Hallengren och generaldirektörerna från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. De varnade för den exceptionellt höga smittspridningen och att belastningen på vården ökar, 940 patienter vårdas nu för covid-19, (27 procent fler än veckan före).

De flesta som får intensivvård är ovaccinerade, enligt socialministern som konstaterade att ”vi nu befinner oss i en fjärde covidvåg” och att smittspridningen är ”exceptionell”.

– Minskar inte smittspridningen så måste vården göra hårda prioriteringar, vilket leder till längre väntetider för annan vård. Även patientsäkerhetsrisker kan uppstå i förlängningen, sa Socialstyrelsens Olivia Wigzell.

Pandemin har alltså inte släppt greppet, läget är ansträngt och smittspridningen kan nog öka ett par veckor till, enligt Karin Tegmark Wisell på FHM.

Totalt förra veckan var antalet bekräftade smittade med covid-19 i Sverige drygt 1,4 miljoner personer. Totalt har 15 377 personer konstaterats avlidit med smittan, enligt FHM. 86 procent av befolkningen över tolv år har fått minst en dos vaccin, 82,2 procent har fått två doser och 32,3 procent, (över 18 år), har fått tre vaccindoser.

Annonser