Grönland stoppar alkohol för skydda barnen

[UPPDAT] NUUR Grönlands regering har infört ett tillfälligt förbud för försäljning och utskänkning av alkohol i delar av landet som en trygghetsåtgärd för att främst skydda barnen. Även fler länder har delvis begränsat alkoholtillgången i coronans kristider. /WHO-chefen avråder från cigaretter och alkohol.

Alkoholförbudet på Grönland gäller drycker från 2,25 volymprocent alkohol och högre i huvudstaden Nuuk och områdena Kapisillit och Qeqertarsuatsiaa och gäller från i lördags fram till den 15 april.

I ett läge där skolor, restauranger och kulturevenemang stängts så följer myndigheterna noga alkoholkonsumtionen. Särskilt då barn är mer hemma en tid framöver.
– I en sådan här speciell situation måste vi vidta många försiktighetsåtgärder för att undvika smitta. Men kärnan i mitt beslut är att skydda barnen, de ska ha ett tryggt hem, skriver regeringschef Kim Kielsen på regeringens hemsida.

Önationen som har egen autonomi från Danmark hade i fredags tio smittade av coronaviruset upptäckts, men hittills inga dödsfall. Ögruppens gräns har varit stängd sedan 14 mars.

Grönland har haft stora alkoholproblem – en tid var drycker ransonerade – flera barns utsatta situation har tidigare uppmärksammats. Men sedan skolor stängdes förra veckan för att begränsa smittspridningen har ökat våld i hemmen uppmärksammats.
– Tyvärr har våld i hemmet ökat i Nuuk under de senaste veckorna, sade hälsovårdsministern Martha Abelsen till lokala medier enligt nyhetsbyrån AFP.

Även i fler länder har alkoholförsäljning begränsats.
I Sydafrika har samhället mer eller mindre stängt ner under tre veckor för att försöka bromsa smittspridningen. Regeringen har i kampen mot en ”osynlig fiende” förbjudit försäljning av alkohol och cigaretter, även att jogga och att gå ut med hunden, rapporterar BBC.

I Norge stoppades alkohol på restauranger i huvudstaden Oslo 21 mars. I flera länder på kontinenten har uteliv helt stängts och invånare i exempelvis Frankrike, Spanien och Tyskland får bara gå ut för att handla mat, mediciner och rasta hundar. Moskva inför utegångsförbud från måndag då flera invånare inte hörsammat tidigare begränsningar.

I helgen stängdes området Nyland av kring Helsingfors. Alkoholförsäljning på Alko har varit större än vanligt i mars. Flera bunkrar lådvin, rapporterar Yle. Polisen är orolig för att ökat drickande kan leda till problem och förberedelser för att stänga restauranger har inletts.

I Sverige har restauranger och caféer ännu öppet, men servering är endast tillåten vid bord för undvika risk för trängsel och smittoöverföring. Systembolaget har minskat öppettiderna från klockan 12 till 19.

Foto: Drugnews

En kriminolog skriver på DN-debatt att nödvändiga ”coronarestriktioner riskerar att leda till ökad kriminalitet och social oro”. Åtgärder som permitteringar, uppsägningar och skolstängningar kan få dramatiska konsekvenser och han föreslår tio åtgärder för att förebygga problem. Bland annat att hålla nere drickandet. ”Mycket våld i hemmet, som nu befaras öka, kan förebyggas med lägre alkoholkonsumtion”, skriver Henrik Andershed, professor i kriminologi och psykolog vid Örebro universitet.

• Råd från Världshälsoorganisationens generaldirektör

WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: ITU/D.Woldu CC BY 3.0

Tedros Adhanom Ghebreyesus i dessa svåra coronatider är att inte röka (kan förvärra symptomen av Covid-19 och risk att bli allvarligt sjuk), begränsa alkohol och sockerhaltiga drycker, äta nyttigt för att stärka immunsystemet, röra på sig och inte titta för mycket på nyheter om det gör dig orolig (räcker ett par gånger per dag från pålitliga källor), enligt CNBC.

Förutom att alkohol kan leda till konflikter, försämrad sömn och flera medicinska problem, så påverkas även omdöme och immunförsvaret försämras som ökar risken för infektioner.
Enligt en studie från University of Maryland och Loyola University i Chicago kan redan ett berusningstillfälle leda till sämre immunförsvar.

Friska deltagare drack fyra fem snapsar och efter 20 minuter visade blodtester först på ökat immunförsvar, men nya tester efter två och fem timmar senare visade att antalet vita blodkroppar minskat betydligt. Deltagarna hade även högre nivåer av proteinet cytokiner vilket tyder på försämrat immunförsvar, rapporterar Accent och Mail online.

Annonser