Risk fler tröstdricker i coronatider

När fler går i karantän eller jobbar hemifrån ökar risken att döva ensamhet och tristess med alkohol. Enligt ny Novus-enkät så har de flesta svenskar hittills inte ändrat sitt drickande i coronakrisen, men många tror andra dricker mer än vanligt. /IQ: ”Ta det lugnt med snapsen i påsk”.

Foto: Drugnews

När coronasmittan tvingar många arbetsplatser och skolor att stänga och människor övergår till social distansering i hemmet, så uppstår nya situationer.

Oro för släkt och vänner eller ren tristess kan leda till olustkänslor, som ökar risken för att koppla av med alkohol hemma. Systembolaget ökade sin försäljning i mars med tio procent, fler dricker hemma istället för under resor, på barer och restauranger.

Enligt en ny enkät, med 1121 personer perioden 27 mars – 1 april, gjord av Novus på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ tror drygt en av tre (36 procent) av de tillfrågade att andra dricker mer alkohol än vanligt just nu. I åldersgruppen 18-49 år tror 45 procent att det dricks mer alkohol.

Men när de tillfrågade får bedöma sitt eget drickande så svarar 81 procent att de inte förändrat det vad gäller alkohol, medan sju procent (9 proc. män och 5 proc. kvinnor) uppger att de dricker mer och tolv procent att de dricker mindre. (I dessa siffror ingick inte de 20 procent som uppgav att de alls dricker alkohol).

Karin Hagman, IQ. Foto: Drugnews

– Det är ju positivt att åtta av tio inte har ändrat sitt drickande. Hittills. Men det är ju lätt bli mer hemmablind för sin egen konsumtion. Nu gäller det verkligen att ha koll på hur mycket alkohol man dricker, säger Karin Hagman, vd på IQ, till Drugnews.

Och fortsätter:
– Man behöver hitta strategier som gör oss uthålliga i den här svåra situationen. Alkohol försämrar både sömnen och immunförsvaret och det kan leda till mer konflikter i bostaden och barn komma i kläm. Det finns risk att övriga familjen drabbas, s k andrahandsskador, när en dricker kanske för att försöka dämpa sin oro och ångest.

Hon tycker man bör utnyttja extra tid under krisen till eftertanke.
– Det finns ju nu tid för reflektion om jobbet, hur man själv lever och har det, exempelvis med hälsan. Se det som en möjlighet att fundera på hur jag dricker, äter och rör på mig, säger hon.

Alternativ – Skogen nya krogen… Foto: Drugnews

Karin Hagman leder nu IQ – som verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol – hemifrån radhuset via digitala morgonmöten med medarbetarna. Hon försöker dagligen ta promenader ut i naturen och träna utomhus och tipsar andra att pröva.

– Fysisk aktivitet minskar stress, yoga är bra för blodtrycket och avslappande, ibland ta med fika. Skogen är nya krogen, som nån sa, skrattar hon.

• Och till påsken – hur bör man göra med snapsen till sillen?
– Det är nog läge i dessa tider att ta det lite lugnare än vanligt, särskilt med drickandet, säger Karin Hagman på IQ.

Även Sven Andréasson, alkoholläkare på beroendemottagningen Riddargatan 1 i Stockholm och professor på Karolinska Institutet, varnar för att social isolering i hemmet kan leda till att många dricker mer än vanligt.
– En vanlig orsak till att man dricker eller äter för mycket är tristess och ensamhet. Att vara påtvingat isolerad kan definitivt stimulera sådana beteenden, säger han till Accent.

Särskilt de som annars dricker riskabelt mycket kan få svårare när samhället och föreningsliv pausar och fysiska mötesplatser blir färre. De som kämpar med beroende blir mer utsatta när kamratstöd och träffar hos exempelvis Anonyma Alkoholister stängt, men istället bildas nya online-grupper och kontaktlistor. IOGT-NTO har startat facebook-gruppen Nyktra tillsammans på nätet.

BRIS och Kvinnojourer rapporterar fler samtal under coronaepidemien.
Och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger att ”vi har sett en fruktansvärd global ökning av våld i hemmen” under krisen och uppmanar världens regeringar att i insatser mot pandemin även skydda utsatta flickor och kvinnor. I Frankrike har antalet rapporterade fall av våld i hemmet ökat 36 procent.

Annonser