Lätt glömma avstånd efter några glas

Fler än åtta av tio tycker andra glömmer hålla avstånd och vara försiktiga i coronatider när de dricker alkohol. ”Folkhälsomyndigheten tar inte upp alkoholens risker för smittspridning särskilt, så då gör vi det istället”, säger Karin Hagman på IQ som nu startar en informationskampanj om vad alkohol gör med omdömet.

Foto: Drugnews

Det kan vara krångligt att följa Folkmyndighetens riktlinjer om fysisk distansering, tvätta händer ofta, nysa i armvecket, undvika folksamlingar, stanna hemma om man bara känner sig lite sjuk.
Men när alkohol dricks så påverkas omdömet redan vid mindre mängder och man kan bli oförsiktig – särskilt vid sociala tillställningar. Både mot sig själv och de runtomkring.

– Det är lätt hänt att man glömmer bort att vara försiktig när man dricker, utan kan falla tillbaka till gamla vanor när vi festar nära och kramas, dansar och glömmer tvätta händer och tar bussen hem trots trängsel. Men åtgärderna för att stoppa covid-19 upphör ju inte gälla efter ett par glas, säger Karin Hagman, vd för Systembolagets dotterbolag IQ.

av Folkhälsomyndigheten

En ny enkät gjord av Sifo på uppdrag av IQ visar att 83 procent tror det är lätt att glömma hålla avstånd till andra när man druckit och 85 procent av de tillfrågade tror att andra är mindre försiktiga. Och 68 procent (64 procent män och 73 proc. kvinnor) är oroliga för att någon ska ta mindre hänsyn till andra när de är alkoholpåverkade.

Men bara 28 procent uppger att de själva glömmer att vara försiktiga när de druckit alkohol. Och män mer än kvinnor (32 procent respektive 24 proc.)

Karin Hagman. Foto: Fond&Fond

– Ja, den diskrepansen är intressant, det är lätt att tro att andra är mer oförsiktiga än man själv är. Män dricker ju generellt mer än kvinnor, men undersökningen visar inte om de tar större risker. Kvinnor är kanske försiktigare och är nog redan före covid-19 mer uppmärksamma på alkoholens negativa sidor, säger hon.

Var tredje (34 procent) har reflekterat mer sedan pandemin på vilka risker de utsätter andra för i sociala sammanhang när de druckit. Men tre av fyra (74 proc.) tänker nog ändå dricka alkohol i sociala situationer i höst och vinter.

IQ inleder nu en informationskampanj under oktober på sociala medier, utomhustavlor och med ljudspottar för att ”påminna människor om att dricka smartare under coronan”.
– Vi har sett att Folkhälsomyndigheten inte tar upp alkoholens risker för smittspridningen, så då gör vi det istället.

• Drugnews: borde inte Folkhälsomyndigheten ta upp alkoholens roll också?
– Det är inte min sak egentligen. Jag tycker FHM gör ett bra jobb, men vi kan se en lucka här och vänder oss direkt till individer om att tänka efter, hålla avstånd och vara extra försiktig om det dricks alkohol, svarar hon.

Hon vill inte stoppa alkoholen, utan särskilt smittspridningen under denna riskfyllda tid. Och har ingen uppfattning om alkoholservering bör begränsas för att minska trängsel och smitta.

WHO-chefen Antonio Guterees har varnat för att alkoholen förvärra läget med mer riskfyllda beteenden och global ökning av våld i hemmen beteende och uppmanat länder att vidta restriktioner. Dessutom försämrar alkoholen människors immunskydd.

I Sydafrika var alkohol förbjuden att sälja och servera under våren. I Madrid och Paris stängs nu barer när smittspridningen tagit ny fart. I London stängs pubar klockan 22 och i Oslo har serveringsförbud på krogar och barer i sommar gällt från midnatt.

Men svenska Folkhälsomyndigheten har alltså inte särskilt föreslagit riktlinjer om alkoholen under pandemin, men nämner att den kan öka risktagandet och ”bidra till att förmågan att hålla fysiskt avstånd och social distansering minskar”. Även om krogar tvingats flytta isär borden och inte tillåta servering vid baren längre, så flödar drycker i nattlivet på flera håll och på utefester i sommar har inte gränsen med högst 50 personer alltid hållits.

På Folkhälsomyndighetens 100:e presskonferens om Covid-19 i tisdags uttrycktes oro över att smittspridningen börjat öka igen, särskilt i regionerna Stockholm, Skåne och Uppsala. Bland annat ”stora utbrott” efter flera student- och privatfester.

Anders Tegnell. Foto: Drugnews

– Runt ett antal av dem ser vi också att smittan sprids vidare. Även om de unga själva inte drabbas särskilt mycket kan de vara en orsak till att vi får en större spridning i samhället, sa statsepidemiolog Anders Tegnell.

Han nämner inte alkoholens roll särskilt, men väl risker med att trängas många på en liten yta på fester.
På frågan om det kan bli aktuellt med striktare restriktioner svarar han:
– Ja, det kan det ju bli, men vi vill i första hand jobba vidare på informationsvägen. Det är extra viktigt att understryk att det här är faktiskt inte över än, sa Tegnell.

• Fotnot: IQ-enkäten om lätt att glömma avstånd när man är berusad genomfördes av Sifo i riket 16-19 september 2020, totalt deltog 1 044 personer i åldrarna 18 till 79 år (509 män och 535 kvinnor).

Annonser