Vete för vodka blir handsprit i vården

I coronakrisen styrs nu delar av svenska bönders vete om från vodkaproduktion till råvara för handsprit ibland annat sjukvården.

Det har blivit brist på handsprit både på apoteken för hushållen och inom sjukvården som kämpar med att bromsa virusepidemin och hjälpa patienter.

Nu meddelar Lantmännen Reppe i Lidköping att en del av veteskörden ska bli desinfektionsmedel inom hälso- och sjukvården. En spritlast gick iväg i tisdags och målet är att leverera 700 000 liter råvara som kan räcka till cirka en miljon liter handsprit, uppger Lantmännen (kooperativt ägt av cirka 20 000 svenska lantbrukare) för TT.

Annars används företagets vete ofta för vodka till svenska och amerikanska marknaden. Det finns gott om vete i lagren då svenska bönders skörd ifjol var god.

Foto: Drugnews

Häromdagen så utlovade även sprittillverkaren Absolut Company i Åhus att under krisen slå om en del av produktionen från vodka för världsmarknaden till råvara för desinfektionsmedel inom särskilt sjukvården.

En cistern med 200 000 liter ren alkohol har redan tillverkats och skänkts efter en uppgörelse med regeringen. En lastbil åkte redan i fredags iväg till Kiitos fabrik i Danmark där den blandas med gel till handsprit.

Men produkten kommer aldrig marknadsföras som ”Absolut vodka handsprit”, ”men vi är glada att kunna hjälpa till” under virussmittan, sa kommunikationschefen Paula Eriksson till medier.

Alkoholhalten bör vara minst 70-75 volymprocent för att kunna användas som handtvätt och minska risk för sjukdomsalstrande virus- och bakteriespridning mellan människor.

Annonser