Covid-19-restriktioner lyfts 9 februari

Från 9 februari inleds avvecklingen av restriktionerna mot covid-19 i Sverige. Deltagartak vid möten, kulturarrangemang med mera tas bort, likaså hävs klockan 23-stängning och avstånd på krogar. Enklare att träffas. Regeringen anser tiden mogen att börja återgå till en mer normal vardag. Men är pandemin verkligen över?

Många är det som hoppas ”Äntligen över” efter drygt två år med virusets framfart, som har lett till dödsfall, ändrade sociala levnadsvanor, zoom-träffar och stängda gränser i hela världen.

 – Regeringen har hela tiden varit tydlig med att restriktionerna inte ska vara kvar längre än nödvändigt. 9 februari kan merparten av dem tas bort och det är med stor glädje vi kan lämna dessa besked i dag, sa socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff i onsdags morse.

COVID-restriktioner tas bort 9 februari. Socialminister Lena Hallengren, statsminister Magdalena Andersson, Karin Tegmark Wisell, FHM. Regeringens pressträff.

Tillsammans med statsminister Magdalena Andersson och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell presenterades plan i två steg hur restriktioner ska avvecklas.

De menar att pandemin kommit in i ett nytt skede. Trots ännu hög smittspridning i Sverige, så har inte IVA-inlagda patienter och dödsfall ökat på samma sätt och trycket är inte lika hårt på sjukvården. Omikronviruset är smittsamt, men ger en mildare sjukdom för de flesta.

Och vaccinet ger bra skydd och fler svenskar har tagit sina sprutor. Men de som inte vaccinerat sig uppmanas att göra det, ”helst redan idag”, sa statsministern.

Foto: Joe /CC BY 3.0

Utskänkningsstoppet för alkohol från klockan 23 ska exempelvis tas bort, liksom avståndskrav och maxantal för sällskap på restauranger. Visst antal besökare i affärer, kultur- och idrottslokaler tas bort, och munskyddskrav för resenärer ska inte gälla vid trängsel i kollektivtrafiken.
Men några rekommendationer finns kvar. Den som tror de har covid-19 bör stanna hemma och undvika nära kontakt med andra, och en återgång till arbete och högskolor bör ske succesivt. Och alla över 12 år rekommenderas att vaccinera sig snarast.

Folkhälsomyndigheten bedömer också läget tillräckligt stabilt för att lätta på restriktionerna. Myndigheten lämnade in en begäran om att inte covid-19 längre ska klassas som samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom, men att anmälningsplikten om den ska vara kvar.

Men är det verkligen över? Beredskap för bakslag bör finnas, fler varianter av viruset kan dyka upp. Men då allt fler är vaccinerade eller varit smittade, så bedöms risken i samhället mindre.

Att faran inte är över visar senaste statistiken från FHM: 72 nya dödsfall i landet rapporteras senaste dygnet, totalt har hittills 16 100 personer avlidit med covid-19 i landet. Nära 2 260 000 smittfall har registrerats i Sverige, (+36 541 fall senaste dygnet).

Vid torsdagen FHM-pressträff om läget fick Anders Tegnell frågan om ”Är det över nu?”
– Nej, det är inte över. Vi är fortfarande i en pandemi och måste fortfarande ha väldigt hög beredskap för att det kan bli förändringar. Och vi måste definitivt fortsätta bedriva ett så effektivt vaccinationsarbete som vi gjort hittills. Börjar vi tappa de bitarna finns det stor risk för att vi återigen hamnar i problem, svarade statsepidemiolog Tegnell.

Annonser