Norge drar åt kranen när omikron ökar

OSLO Norge stoppar all utskänkning av alkohol på uteställen i landet och inför andra restriktioner för att försöka minska trängsel och fortsatt spridning av nya coronavarianten omikron.


Norge som tidigare klarat sig ganska väl under pandemin har drabbats hårt av nya varianten omikron som smittar mer. Det är dagliga smittorekord, bland de högsta i Europa, och trycket ökar med fler sjukhusinläggningar.

Jonas Gahr Støre, statsminister

Hittills har alkoholservering tillåtits till midnatt. Men nu inför regeringen nya restriktioner för att försöka hejda smittan och stoppar utskänkningen helt fyra veckor från 15 december.

– Situationen är allvarlig. Det blir inte tillåtet att dricka alkohol på restauranger, barer och hotell, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vid en presskonferens i måndags kväll.

Förutom alkoholrestriktioner på uteställen så införs där dansförbud och en-meters-regel i avstånd till andra än i samma sällskap.

Och de som kan uppmanas att arbeta hemifrån. Julfirande påverkas då bara högst tio personer får samlas, under en juldag något fler. Det ställs även högre krav på vaccinbevis och testning vid gränspassage, vilket även påverkar gränshandeln.

Målet är att minska de sociala kontakterna i samhället. Samtidigt ska särskilt barn och unga värnas och samhället undvika att stänga ner, enligt statsministern som tillade: ”Det allra viktigaste är att vaccinera er!

Vaccinationstakten ska öka för tredje dosen mot corona, och erbjudas alla över 45 år i Norge. Apoteken och militären ska hjälpa kommuner med vaccinering, enligt SVT Rapport.

Annonser