Alkoholstopp från klockan 20

Den höga smittspridningen av covid-19 gör nu att regeringen sätter in ytterligare nationella restriktioner från julafton. På serveringar dras maxantalet vid samma bord ner till fyra gäster och säljförbudet av alkohol ska gälla redan från 20:00 på alla krogar och barer.

Skärpningarna presenterades i fredags eftermiddag av statsminister Stefan Löfven (S).

– Situationen fortsätter vara mycket allvarlig. Smittspridningen är hög och det finns en gräns för vad vården mäktar med. Jag hoppas och tror att alla i Sverige förstår allvaret och att julen kommer att behöva firas på ett annat sätt än vanligt. Vi behöver tillsammans hålla ut lite till, sa statsministern.

En allvarstyngd Stefan Löfven vid pressmötet.

Det är inte läge att anordna extra tillställningar eller glöggfester – ”det är fel och det är farligt”, sa Löfven. Det gäller att hålla avstånd, minska trängsel och undvika riskabla situationer.

Det tidigare alkoholförbudet som infördes från klockan 22 på serveringar skärps nu och gäller från 24 december redan från klockan 20. Samtidigt minskas maxantalet i sällskap som vill sitta vid samma bord från åtta till fyra gäster.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten uppmanar vidare handeln att inte ordna någon rea eller evenemang under julhelgen och att snarast maxantal besökare sätts för hur många som får vistas i gym, butiker och köpcentrum.
– Det kommer inte bli någon mellandagsrea, sa generaldirektör Johan Carlsson som också medverkade vid pressträffen tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin, utbildningsminister Anna Ekström och socialminister Lena Hallengren med på länk.

Badhus, bibliotek, muséer och andra verksamheter som drivs av det offentliga uppmanas att genast stänga ner åtminstone till den 24 januari.

Och alla som kan ska jobba hemifrån för att undvika trängsel när samhället öppnar igen efter nyår. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att munskydd ska användas i kollektivtrafik vid vissa tidpunkter och återkommer om detaljer kring det före beslutet träder i kraft 7 januari.
Dessutom ska gymnasieskolorna fortsätta med distansundervisning till 24 januari 2021.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik i fredags, så hade 100 nya coronarelaterade dödsfall rapporterats i landet senaste dygnet. Det innebär att 7 993 personer har avlidit med covid-19 i Sverige och drygt 367 100 personer har bekräftats vara smittade, vilket är 9 654 fler än dagen före.

Annonser