Danmark: oro för häftig ruskultur

KÖPENHAMN Danska regeringen vill öka tryggheten och nattlivet lite säkrare med en rad förslag. Bland annat stoppa butikers försäljning av alkohol på nätterna i några utsatta ”nattlivszoner”.


Fylleri, våld och otrygghet har ökat om kvällar och nätter i flera danska städer. Danska regeringen presenterade därför i helgen ett tolvpunkts-program, ”Tryghed for alle danskere”.

Bland annat vill S-regeringen förbjuda alkoholförsäljning i butiker i särskilt utsatta zoner mellan midnatt och klockan fem på morgonen, exempelvis nära Ströget i Köpenhamn. Inte ovanligt att unga festande köper och dricker en flaska på nattbutiker både på väg till och efter klubbesök.

– Vi har problem med mycket våld i Danmark, inte minst relaterat till nattlivet. En utmaning för våra unga som rör sig i nattlivet när de festar och går runt i stan. Det skapar ett grundläggande otrygghet, sa statsminister Mette Frederiksen (S) i lördags till Politiken.

Hon tillägger att ”vi alla har ett intresse av att det dricks mindre och att vi får bort den här dryckeskulturen där folk dricker sig redlösa”.

Foto: Rigspolitiet

Andra förslag för öka tryggheten på kvällar är ha auktoriserade dörrvakter på nöjesställen, barer och restauranger i de oroliga zonerna och att poliser ska kunna föra bort bråkiga personer därifrån. Även förbjud mot ”cruisa i” bilkaravaner i städerna och öka bevakning med vakter på vissa tågstationer vill regeringen införa.

På en presskonferens i söndags berättade tre andra ministrar mer om förslaget att öka tryggheten för allmänheten i Danmark. Ungdomar ska åläggas att städa själv efter skadegörelse och föräldrar uppmanas ställa mer krav på sin unga. Och mer omedelbara reaktioner kan komma åläggas barn och unga mellan 10 och 17 år från ungdomsbrottsnämnder.

– Vi kan inte bara se hur unga utvecklas i en olycklig riktning, sa socialminister Astrid Krag vid mötet, enligt Danmarks Radio.

I flera undersökningar sticker danska ungdomar ut med en högre alkoholkonsumtion än i flera andra länder. Flera unga danskar dricker mer och mår sämre än tidigare, bl a enligt en rapport 2014 till 2019 från Center for Rusmiddelforskning, Århus Universitet.

Foto: CDC

Smittspridningen av covid-19 har ökat igen i Danmark, vilket gör att restriktioner börjat återinföras igen i landet, (bl a coronapass krävs för besöka nattklubbar, partybussar och sjukvården). På tisdag är det kommunal- och regionval i landet och ställer särskilda krav på de nära 1400 vallokalerna som försetts med handsprit och ska vädras under dagen.

Annonser