Damberg: gangsterkulturen glorifieras

Inrikesminister Mikael Damberg (S) – inbjuden till Sveriges Radio efter mordet på rapparen Einár – ifrågasätter den gangsterromantik som finns i vissa subgrupper och sprids i flera låtar.


– Farligt att det finns en subkultur bland unga människor där man glorifierar den här gangsterkulturen, sa inrikesministern i programmet SR P1 Morgon i måndags.

Hittills i år har 40 personer avlidit i skjutningar i Sverige, varav 21 i Stockholm.
Mikael Damberg berättar att han blev chockad över att ännu ett mord drabbat landet när han fick höra om mordet på 19-årige rappartisten Nils ”Einár” Grönberg häromkvällen  i stockholmsstadsdelen Hammarby Sjöstad och att en ung person förlorat sitt liv. Men att denne ”levt i en väldigt farlig miljö under lång tid och sin han har skildrat själv”.

Flera ”gangsterrappare” har skildrat droger, våld och kriminellt liv i sina texter, exempelvis Einár och Yasin Mahamoud (som nu avtjänar fängelsestraff). Båda har vunnit priset och hyllats i medier och på hiphop-scenen.

Men det finns också en annan sida, en verklighet bakom glamouren, menar inrikesministern. Han tror unga lockas, sugs eller kan tvingas, in i gängkulturen, vilket han finner farligt.
Man tror att livet med narkotika innebär mycket pengar, fina klockor och dyra resor medan verkligheten i de här gängens miljö är väldigt mycket ångest och lidande, säger Damberg i P1 Morgon.

Och det finns problematik med låtarna och subkulturen i gängmiljön.
– Jag tycker man glorifierar våld och en gängkultur, som faktiskt leder till att många unga hamnar i missbruk, i kriminalitet och att några inte får uppleva sin 25-årsdag.

Men han understryker att det inte är hans roll som regeringsledamot att kritisera låttexter, utan att arbeta för en förändring och stoppa våldet. Med fler poliser och ge dem verktyg, kunna följa pengarna och beslagta brottsvinster (”idag springer man runt med klockor för 140 000 kronor, fina bilar och guldkedjor”), och sätta grovt kriminella i fängelse.

Han önskar även att den politiska diskussionen mer ska handla om hur förhindra att ungdomar rekryteras till de kriminella gängen och för att stoppa våldsutvecklingen.

Fler poliser och skärpta lagar, men även mer insatser för en jämlik skola och en socialtjänst som ingriper tidigare och ”ser till att de här unga killarna både klarar skolan och får sitt första jobb”.
– Det behövs inte bara många fler poliser, utan även tusentals föräldrar som tar ansvar och som söker hjälp om de inte klarar uppfostra sina barn, säger Damberg.

Fortfarande har ingen gripits misstänkt för mordet på Einár. Men utredningen fortsätter med full kraft – förhör görs, filmer undersöks och grannar tillfrågas om de sett något och polisen vill ha in tips, uppger presstalesperson hos polisen till Aftonbladet.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser