Sydafrikan ny president för INCB

WIEN FN:s narkotikakontrollbyrå INCB valde i måndags sydafrikanen Lochan Naidoo till ny president. Detta i samband med byråns 110:e session i Wien.

Lochan Naidoo, ny INCB-president
Lochan Naidoo, ny INCB-president

– Jag brinner för att säkerställa adekvat prevention och behandling av missbruk och tillgången på internationellt kontrollerade läkemedel för smärtbehandling och för behandling av psykiska och neurologiska sjukdomar i hela världen, sade han efteråt.

Den nya presidenten Lochan Naidoo, född 1961, har arbetat som beroendeläkare och har varit styrelsemedlem i International Narcotics Control Board sedan 2010 och förste vice president sedan 2012. Han efterträder belgaren Raymond Yans som lett organet i två år.

INCB är ett oberoende organ som kontrollerar hur världens medlemsländer följer de internationella narkotikakonventionerna – bland annat se till att invånarna får tillgång till läkemedel, samtidigt som drogmissbruk och läckage till brottslighet förhindras.

Tema: UN&Drugs

Fungerar FN:s globala narkotika-konventioner

… eller har ”kriget mot drogerna” misslyckats?•

• FN-möten årligen i mars i Wien (CND), om implementering av konventioner, nya droger klassas, mm. Länkar till de tre internationella narkotikakonventionerna, (antagna 1961, 1971 och 1988).

Läs mer

Annonser