Damberg: narkotika väg in i gängen

Gängkonflikter, dödliga skjutningar, ökad droghandel. Det talade inrikesminister Mikael Damberg och polischef Erik Nord om vid en liveinspelning av #Narkopodden på Frihamnsdagarna i Göteborg. ”Har vi glömt att narkotika ofta är vägen in i gängen och ett gift som förstör livet för många familjer”, undrade Damberg.

Inrikesministern hade i fredags rest ner till Göteborg med ett intensivt program för att besöka utsatta lokalpolisområden i nordöstra staden och Biskopsgården – där en ung polis mördades i en trolig relaterad gängkonflikt i somras.

Han deltog även tillsammans med Erik Nord, polisområdeschef Göteborg, och Jessica Vikberg, ordförande Riksförbundet narkotikafritt samhälle, i ett längre samtal, från en utescen på Frihamnsdagarna vid Bananpiren. Göteborgs svar på Almedalen och Järvaveckan med samhällsdebatt, politikermöten och livemusik.

Polischef Erik Nord beskriver en bild med ökad narkotikatillgång och att ”världen har krympt” när kriminella nätverk har eget folk utomlands för att underlätta smuggling till Sverige och utnyttjar ny kommunikationsteknik. Även om utländsk polis lyckats dekryptera chattjänster.

– Vid vanliga fordonskontroller hittar vi ofta flera kilo narkotika nuförtiden. Och gängen hamnar oftare i konflikt och skjutandet har ökat. Vi måste bli bättre på att klara upp mordfallen, idag löser vi bara en femtedel, sa Erik Nord.

Han berättade även att Göteborg inom kort ska börja analysera avloppsvattnet för att på så sätt följa vilka och hur mycket droger som invånarna använder över tid.

Mikael Damberg (S) sa att flera straff höjts, en gängutredning vill ha straff för att de som lockar in unga i brott och han vill stoppa kontantmobilerna för att underlätta avlyssning och kunna nysta upp gängbrotten. Och flera gängledare har häktats senaste året.

– Men det räcker inte med repression, utan vi måste minska både utbud och efterfråga på narkotika. Vi måste även stoppa nyrekryteringen av unga, ja ofta barn, till gängen. Droger är ofta vägen in i gängen. Barn får arbetsuppgifter att förvara, sälja och börjar bruka och hamnar i skulder och blir fast, sa inrikesministern i samtalet.

Det är inte bara polisens uppgift att förebygga unga på glid, utan hela samhällets ansvar. Han vill se mer prevention och resurser till socialtjänst och stöd till svaga familjer, mellantvång om föräldrar inte orkar. Vistelseförbud för unga på vissa farliga platser utreds.

– Vi måste både kunna hjälpa och ställa krav. Har vi glömt att narkotika är ett gift som förstör för många familjer?, sa Mikael Damberg.

Polischefen och inrikesministern oroas även av legaliseringstrender.
– Jag ser betydligt mer liberala attityder till droger bland unga idag än för tio år sedan, och det är ju sorgligt, sa Erik Nord.

Men det är inte bara en ungdomsfråga, sa Damberg och hänvisar till de många män med jobb och familjer, i mer välbärgade bostadsområde, som upptäckts ha köpt kokain av langare i en omfattande utredning i Göteborg. Över 700 köpare har identifierats och ett femtiotal har fått besök av polisen hittills.
– Inte bara en generationsfråga alltså. Vi måste öka upptäcktsrisken ända ut till köparna och de som festknarkar. Det är nog inte så roligt om socialen efter anmälan hör av sig om hur barnen i familjen har det, sa han.

De två ombads av moderatorn Vikberg berätta om något som berört dem genom yrket nyligen. Erik Nord sa att när han fick beskedet att polismannen avlidit ”kändes som fruktansvärt mörkt” och nog kommer följa honom resten av livet.

Damberg sa att ett möte med några mammor till ett 30-tal söner vid Järvafältet som dödats i skjutningar berört honom djupt. Det finns många aspekter i eländet som vi måste orka att se för att reda ut problemen, menade han.
– Mammorna kände stor frustration. De ville ha skärpta straff, men sa även att deras barn ville hoppa av gängen, mådde dåligt, inte klarat skolan, ville ha riktiga jobb, sa Damberg.

 

Entreprenör Dayib Ali Kadiye, integrationspolis Ulf Boström och Jessica Vikberg, #Narkopodden. Skärmdump från Frihamnsdagarna.

I ett samtal strax någon timme tidigare, som också poddinspelades för Narkopodden, så deltog integrationspolis Ulf Boström och entreprenör Dayib Ali Kadiye, flykting från Somalia.

Flera beslutsfattare har sagt att våldsutvecklingen och kriminella gäng i landet kan ta många år att få bukt med. Boström – som länge jobbat lokalt i Göteborgs förorter – menar att de går att vända på kanske fem månader med rätt insatser.

Han har sett många etablerade flytta bort från förorter och otryggheten och gäng flytta in som skrämt de boende. Han grät förtvivlad i ett tv-program nyligen över utvecklingen.

– Vi har ett vägval – antingen en militarisering av polisen, som en del politiker nämnt, för att få bukt med problemen, eller återgå till en närvarande lokal polis som lär känna boende och inte bara kommer när det är akut kris, enligt Ulf Boström.

Dayib Ali Kadiye, som bott i Grums innan han kom till Göteborg, fick en praktisk ”bruksanvisning” till Sverige av personer han mötte lokalt i Grums, som underlättade hans integration. Idag driver han mötesplatsen Som-Center för de som söker jobb och vill bort från droger, extremism mm. ”Rättvisa – bygga broar – trygghet”, vill han skicka med.

Samtalsledaren Jessica Vikberg, som driver #Narkopodden, var efteråt nöjd med samtalen.
– Det blev två poddar på raken. Jättenöjd, tyckte deltagarna var tydliga, närvarande och även lite personliga. Det blir framöver även politikermöten inför valet nästa år, säger hon till Drugnews.

Hårdrockande basisten Magnus Rosén gav järnet.

Hårdrocksmusikern Magnus Rosén, tidigare basist i bl a Hammerfall, spelade inför panelsamtalen några egna stycken, (aktuell med nytt album i höst) , och introt till #Narkopodden som han skapat.

Frihamnsdagarna hålls 3 till 4 september i Göteborg som en demokratisk öppen mötesplats med samhällsdebatter, typ Almedalen och Järvaveckan. Med heta ämnen som Klimaten, kvinnors villkor i politiken, och tryggheten i Göteborg. Publiken på plats vid Bananpiren är i år begränsad till 600 personer samtidigt till följd av corona-restriktioner, men de många programpunkterna liveströmmas via webben.

Direktlänk till Frihamnsdagarnas webb-sändningar från olika scener.

Annonser