Magdalena Andersson vill bli ny S-ledare

Finansminister Magdalena Andersson tackar ja till att kandidera till ny ordförande för Socialdemokraterna efter Stefan Löfven. ”Vi ska vara stenhårda mot brotten. Men även tala mer om efterfrågan på knark och marknaden som gängen slåss om” sa hon vid en pressträff efter nomineringen.

Alla 26 S-partidistrikt i landet har nu ställt sig bakom Magdalena Andersson till att efterträda Stefan Löfven vid S-kongressen i november. Och hennes inflytande kan om hon även godkänns i riksdagen som statsminister bli starkt om Sveriges framtid.

S-valberedningens ordförande Elvy Söderström ställde frågan till henne i tisdags och Andersson tackade ja. Vid en pressträff i onsdags så meddelades nomineringen.

– Magdalena vet hur det är, säger som det är och gör det som krävs. Hon är en person som känner stark iver och otålighet att lösa samhällsproblem, sa Elvy Söderström.

Andersson berättade att hon – ”om hon blir vald” – som partiledare vill prioritera få bukt med gängkriminalitet och segregation; brister i välfärden (hon nämnde att vinster inte bör få åderlåta skolor) och vill satsa mer på klimatomställningar.

Hon lyfte särskilt fram gängbrotten (än mer i ljuset efter ökade skjutningar och sprängningar) och samhällets ansvar mot den.
– Vi plågas av en gängkriminalitet som inte hör hemma i vårt land. Här behövs en fullskalig mobilisering från samhällets sida, sa hon.

Hon vill fortsätta öka antalet polisanställda och att samhället måste bli bättre på att ta hand om ungdomar som glider åt fel håll som placerats på boenden.
– Jag är beredd att vända på varenda sten – om det handlar om att föräldrar behöver komma i arbete, förskollärare behöver kunna mer svenska, om vi har ett skolsystem som skapar segregation… Behövs det fler fältassistenter, kuratorer och socialsekreterare? Vi behöver titta på allt!

Magdalena Andersson vill bygga ut rättskedjan och skärpa fler straff, bland annat för gängkriminella. Men hela samhället måste möta upp på ett sätt som vi inte gjort hittills, anser hon.
– Vi ska vara stenhårda mot brotten, men vi måste även se till att färre ungdomar står på tur när vi sätter ledare i de kriminella gängen i fängelse. Där behöver mer göras. Vi behöver bli bättre att gå på pengarna och tala mer om att det finns en efterfrågan på knark som de här gängen slåss om marknaden för, sa hon.

Andersson tillade även med tydlig drogkoppling att ”man kan inte se mellan fingrarna på vad som händer i rummet bredvid under finansföretagens fester runt Stureplan. Och föräldrar ska inte se mellan fingrarna om det luktar konstigt från tonåringarnas rum…”

S-kongressen väljer ny ordförande 3 – 7 november i Göteborg där Magdalena Andersson som idag enda kandidat väntas efterträda Stefan Löfven. Därefter måste hon också godkännas i riksdagen för att kunna bli landets första statsminister. Med tanke på turbulensen i riksdagen senaste året och en oklar utgång om budgeten så finns flera hinder kvar att passera för henne.

Magdalena Andersson, 54 år, bor i Nacka och växte upp i Uppsala, och utbildade sig på Handelshögskolan i Stockholm, samt i Wien och vid Harvard. Hon utsågs till finansminister i Stefan Löfvens första regering 2014, men hade även tidigare arbetat på departementet. Hon är gift och har två vuxna barn.

Annonser