Sorg och vrede sedan polis dödats

En polisman skadades vid en skottlossning på Hisingen i Göteborg sent i onsdags kväll och han avled senare. En tyst minut hölls på vid landets polisstationer klockan 12 på torsdagen. Det råder sorg och förstämning, men även fokus i jakten på en polismördare.

Polisen är i sorg efter nattens dödliga skjutning av en kollega i Biskopsgården. Två poliser samtalade med några personer i det utsatta området vid Höstvädergatan när någon plötsligt öppnade eld.

Kollegor försökte rädda livet på sin kollega med hjälpinsatser, men han avled senare. Enligt polisledningen är den dödade en polis i 30-årsåldern som arbetat något år inom yrket. Han tillhörde lokalområde Hisingen.

Mycket är oklart kring själva händelsen, men två poliser rörde sig i området som vanligt för trygghetsskapande åtgärder. De var uniformerade och använde moped för att lättare förflytta sig.

Rikspolischef Anders Thornberg. Foto: Drugnews

– Det är med stor sorg vi har tagit emot beskedet att en kollega har avlidit efter att ha blivit beskjuten under kvällen. Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater. Jag har pratat med regionpolischefen och delar av övriga polisledningen i region Väst för att säkerställa att de har de resurser som krävs för att kunna lagföra den skyldige. Polisyrket är förenat med risker och vi måste fortsätta arbetet med att minimera de riskerna med stor beslutsamhet, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Bostadsområdet på Hisingen är på polisens lista över särskilt utsatta områden och två gäng har där länge legat i konflikt med varandra, i  revirstrider om narkotikahandel, utpressning och annan brottslighet. Men även mer personliga motsättningar och oförrätter.

Det är oklart om polismannen var måltavla eller inte vid skottlossningen. Ingen är ännu misstänkt, men flera personer har tagits in till förhör. Det är stor aktivitet i polisen i Storgöteborg som sedan i natt samlar in uppgifter om dödsskjutningen. Ett signalement kan komma väntas under dagen. En ”särskilt händelse” råder som underlättar att få in mer resurser i mördarjakten.

Vid lunchtid hölls en tyst minut vid alla polisstationer i landet och flaggor hålls på halv stång för att hedra den dödade polismannen.

Vid en pressträff uttryckte inrikesminister Mikael Damberg (S) att ”polismordet” är en nationell angelägenhet och att det finns förstärkningsresurser att sätta in från hela landet.
– Jag konstaterar att den person som har utfört det här fasansfulla dådet ska gripas och sättas i fängelse, sa han.
Han underströk att polis ska fortsätta växa i antal, men även lagar, skyddsutrustning, material och strategier ska utvecklas för att öka säkerheten.

Statsminister Stefan Löfven uttryckte ”sorg och bestörtning” och uttrycker sin och regeringens djupa deltagande med polismannens anhöriga och kollegor.

– Vi delar er sorg och ilska. Ingen ska förlora sitt liv när man gör sitt jobb. Polisens uppgift är att upprätthålla ordning och trygga människors liv. Ett angrepp på en enskild polis är ett angrepp på såväl vår rättsstat som hela vårt demokratiska öppna samhälle, sa Stefan Löfven.
Han tillade att ”vi kommer aldrig att backa för den organiserade brottsligheten”.

Öppen strid mellan kriminella och där även oskyldiga skadats och dödats är tyvärr inte ovanligt idag. En man skottskadades i juni i Hisingen och i stadsdelen mördades två personer och åtta skadades vid ett angrepp i en restaurang på Vårväderstorget 2015. Ett barn avled vid en handgranatsattack mot en bostad året därpå.

Men en gräns har passerats när även de som ska säkra de boendes trygghet dödas.

Tre poliser har dödats i tjänsten sedan millennieskiftet. Polisfacket säger att otryggheten ökat i yrket sedan 2019.

Tema: Polisen

Ny Polis

Kan en ny organisation leda till effektivare polis som klarar upp fler brott?
Sedan 2015 finns en nationell polisorganisation, istället för 21 länsvisa delvis självstyrande polismyndigheter. Rikspolischef är sedan 2018 Anders Thornberg. Regeringen har utlovat att öka antalet poliser med cirka 10 000 till 2024.
Säkerhetspolisen är numer egen myndighet. Klas Friberg har varit chef där sedan 2018, avgår i förtid hösten 2021.

Läs mer

Annonser