Ljus tänds för narkotikans offer

På Sergels torg i Stockholm tändes i måndag hundratals ljus till minne av alla som avlidit av narkotika. En tidigare missbrukare, en pappa som förlorat en son, en rockmusiker och Gatans kör och socialborgarrådet. Budskapet: ”Varje dödsfall är ett för mycket”.


Över 500 narkotikarelaterade dödsfall varje år i Sverige, oroande höga siffror, som minskat något senare år, men är högt internationellt.
För alla dem och anhöriga tändes ljus och hölls en tyst minut 1 november 2021 Flera hade samlats i höstmörkret till minnesstunden, anordnad av Folkrörelser mot droger.

Germay ”Gibbe” Woldu talade om sin tid i jakt på heroin kring torget och hur en kompis tog en dödlig överdos på en toalett.
– Det blev en slags vändpunkt för mej. Jag ville inte att mitt arv skulle bli att dö på en offentlig toa. Tänker idag på alla de som avlidit i den här sjukdomen, sa han som lyckats bryta beroendet och idag är ordförande för Kriminellas revansch i samhället.
Strax intill satt hans dottern Milena, sju år, och lyssnade.

Pontus Georgsson tände ljus för sonen Christoffer som avled i en bilolycka. Foto: Drugnews

Fackordförande Pontus Georgsson, som leder landets pappersarbetare, berättade om hur sonen Christoffer rycktes bort drogpåverkad i en trafikolycka vid 27 års ålder.
– Jag har fyra barn, men ett av dem är inte längre i livet, utan blev offer för narkotika. Jag vill inte det ska hända fler och har därför engagerat mig för ett narkotikafritt samhälle, sa Georgsson som idag är ledamot i RNS styrelse.

Socialborgarrådet Jan Jönsson (Liberal) hade helgen före varit ute med polis och socialtjänst under en insats i Stockholms nattliv, ”slående hur mycket droger som flödar i vårt samhälle”.
Han tycker att förutom beslagta piller och pulver och ge dem böter, som brukar ges, så borde även erbjudande om vård och stöd ges till dem.

– Droger är ett gift som inte bara går ut över den enskildes kropp och hälsa, utan drabbar även närmaste omgivningen och påverkar hela samhällskroppen. Efterfrågan på narkotika i nattlivet göder den grova brottsligheten och är motorn som driver på de skjutningar och mord vi ser nu, sa han och anser inte att legalisering är en lösning.

Jan Jönsson

Socialborgarrådet – klart restriktiv i sina åsikter – oroas samtidigt för en normalisering av droger, ”som kanske är vårt största problem”. Den finns i olika ”kulturyttringar, musik, tv-serier och filmer där våld, droger och vapen och snabba pengar romantiseras”. Och berör inte bara unga, utan även vuxna – med egna barn – ser han en oroande attitydförändring till droganvändning.

– Knarket har letat sig in i alla samhällsskikt! Föräldrar är ansvariga att prata med sina barn om drogers negativa konsekvenser, vi tillämpar allvarssamtal med familjen inom 48 timmar i Stockholm efter en händelse. Men givetvis är skolan viktigt forum för informerar om droger och om bakomliggande agendor som sprids i medier i dessa frågor, sa han efter talet till Drugnews.

Magnus Rosén, tidigare basist i Hammerfall. Foto: Drugnews

Men på fråga om han vill förbjuda exempelvis ”gangsterrapp” och filmer som glorifierar våld och droger så blir svaret nej. Däremot måste det lyftas mer i samhällsdebatten att ”droger får väldigt tråkiga konsekvenser för väldigt många människor”, menar socialborgarrådet.

Mellan talen på Sergels torg, så sjöng Gatans kör – flera med tidigare hemlöshet i kappsäcken – och sånggruppen Quarter Four, samt engagerade hårdrocksbasisten Magnus Rosén.

Ljusmanifestationer för narkotikans offer har anordnats i ett tjugotal år i Allhelgonaveckan. Traditionen har fortsatt och i år har förutom i Stockholm även ljus tänts i bland annat Göteborg, Örebro, Sundsvall och på torsdag i Västerås.

Annonser