Alkoholforskare: stäng Systemet på lördagar

Två av forskarna bakom rapporten ”Alkohol och coronapandemin” föreslår nu tillfälliga åtgärder i Sverige, såsom lördagsstängt på Systembolaget, högre alkoholskatt och dryckesförbud på offentliga platser för att bromsa smittspridningen. ”Det är ett allvarligt läge som kräver extraordinära insatser”, säger alkoholprofessor Sven Andréasson.

Tillfälligt dyrare?

Den internationella forskargruppen presenterade i tisdags rapporten (pdf-fil, 48 sidor) med sammanställning av publicerade data och studier om hur coronapandemin globalt förvärrats av alkohol.

Både medicinska effekter som att alkohol försämrar människors immunförsvar och hälsa och belastar sjukvården i en kristid, men även hur den påverkar omdömet och försvårar social distansering och smittspridning. Också rapporter om mer alkoholrelaterat våld mot närstående under pandemin och att barn riskerar far illa när familjer är mer isolerade och vårdnadshavares problem ökat. Flera rekommendationer om att begränsa alkoholtillgången föreslås i rapporten och att riskgrupper helt bör undvika eller dricka minimalt.

Frida Dangardt och Sven Andréasson, två av rapportförfattarna. Foto: Drugnews

Två av alkoholforskarna Frida Dangardt, barnfysiolog och docent på Sahlgrenska akademin, och Sven Andréasson, alkoholläkare, professor i socialmedicin, Karolinska institutet, föreslår i en debattartikel i Aftonbladet mer detaljerade alkoholpolitiska åtgärder i Sverige med hänvisning till sambandet mellan alkohol och covid-19:

Stäng Systembolaget på lördagar och gör uppehåll med hemleveranser.
Dra in serveringstillstånd för verksamheter med hög risk som barer, nattklubbar och restauranger.
Dra in serveringstillstånd på idrottsarenor och större publika arrangemang.
Förbjud alkoholkonsumtion på offentliga platser som i parker och på stränder.
Dessutom en rejäl tillfällig skattehöjning på alkohol med hjälp av den nya pandemilagen.

– Begränsa tillgång till alkohol och använda prisinstrument är bra sätt – även annars – att minska alkoholkonsumtion och relaterade skador, men situationen med en pandemi kräver extraordinära insatser, säger professor Sven Andréasson till Drugnews.

Men varför bara föreslå lördagsstängt och inte stänga Systembolaget helt under pandemin för att minska smittspridning och trycket på vården?
– Det är en avvägning om vad som är realistiskt. Man kan se det som en trappa av åtgärder, börja med minska några timmar på öppettiderna, men som kan utvidgas om man inte får avsedd effekt. Syftet är ju att rejält minska drickande genom begränsa tillgängligheten och höja priset tillfälligt – för att bidra till att bromsa och motverka pandemin, svarar han.

Forskarna anser det är dags att använda alkoholskatter och minimipriser för att begränsa smittspridningen och avlasta hälso- och sjukvården. Höjda priser kan både minska skadlig konsumtion och samtidigt bidra till ökade statsintäkter, skriver de två alkoholforskarna i debattartikeln.

De hoppas nu att politikerna vill göra sitt.
”Riksdagen har snabbt antagit en pandemilag, vilket är utmärkt. Den borde nu också med samma skyndsamhet tillfälligt höja alkoholskatterna och begränsa tillgängligheten till alkohol”, skriver de i Aftonbladet.

Sven Andréasson hänvisar till beräkningar om att tio procent högre alkoholskatt kan minska drickandet fem till tio procent.
– Men jag kan tänka mig gå upp ännu mer, exempelvis 20 procent tillfälligt högre alkoholskatt. Det skulle ju få ännu större effekt. Men våra åtgärder går nog inte genomföra utan ett rejält opinionstryck på våra representanter i riksdagen, i kombination med sakkunskap, forskning och sådant som vi forskare kan bidra med, säger han.

Sven Andréasson.

Sven Andréasson berättar dock att han fått ”en del ilskna reaktioner” från enskilda mot deras förslag som i mejl anklagar honom för att vara en ”glädjedödare” som vill ta ifrån människor deras enda tröst.

• Är du en glädjedödare som vill förbjuda alkohol i förlängningen?
– Nej, tvärtom vi vill att människor ska må bra och trivas med livet. Alkoholen kan vara kul i lagom mängd, men en fördunklande faktor i större. Det är det som är problemet. Och nu befinner vi oss i ett allvarligt läge där alkohol har en stor roll för spridningen av coronaviruset, då behövs extraordinära åtgärder. Det tror jag de flesta kan ta till sig och förstå, svarar alkoholprofessor Sven Andréasson.

Han tror att de flesta skulle inse behovet av en striktare alkoholstrategi en tid, ”det blev ju inte någon folkstorm mot att stänga krogarna klockan åtta, det är bara branschen som varit upprörd”.

I omvärlden har flera länder infört restriktioner under pandemin och tidvis begränsat alkoholförsäljningen. Norge stängde nyligen Vinmonopolet helt i kommuner kring Oslo som del i att försöken att bromsa ett muterat aggressivare corona-virus.

Annonser